ushqimet

Lindani dhe DTT-ja, pesticidet e kohës së komunizmit që mbajnë të bllokuar eksportet bujqësore shqiptare në BE

Postuar në 16 Tetor, 2017 11:04

 

Në verën e vitit 1993 Bardha Begaj, me profesion agronome por e mbetur e papunë,vendosi që të ngrejë fermën e saj në Fier. Për të kjo ishte e vetmja zgjidhje që jo vetëm ajo të kishte mundësi të ushtronte profesionin, por edhe të prodhonte të ardhura për familjen. E nisi si të gjithë fqinjët e saj duke mbjellë domate e kastravecë.

“E kam nisur nga a-ja, e vetme fare. Vishja çizmet në mëngjes dhe i hiqja në darkë. Burri nuk e donte fermën, lekë nuk kisha, se kisha ngelur pa punë dhe të gjithë ishin të bindur se po i bëja gropën familjes,” kujton Begaj.

Vendet e BE-së hedhin poshtë 20% të ushqimit

Postuar në 15 Korrik, 2017 10:50

Miliona ton ushqim në Evropë në vend që të konsumohet, përfundon çdo vit në mbeturina në një kohë kur 12% e popullsisë së botës përjeton urinë. Ky shpërdorim në terma ekonomike, vetëm sa i përket BE-së i kalon 140 miliardë eurot. Po aq të larta janë edhe kostot e ndotjes së mjedisit. Eurodeputeti grek i Syrizas, Kostas Chrysogonos i kërkoi Komisionit Europian të ndërmarrë iniciativa në kuadër të Bashkimit Evropian për të shmangur hedhjen e ushqimit në plehra dhe rishpërndarjen  për njerëzit që kanë nevojë.

Frigoriferë inteligjentë kundër mbeturinave ushqimore

Postuar në 10 Gusht, 2015 22:49

Konsumatorët nuk e dinë se çfarë ka në frigorifer dhe si t’i përdorin. Ata i prishin dhe i hedhin ushqimet sepse nuk dinë se çfarë kanë në frigorifer, ku gjenden të konservuara ushqime dhe si t’i mirëmbajnë ato. Një studim i universitetit të Queensland në Australi, sipas të cilit teknologjitë e reja të kuzhinës “inteligjente” ndihmojnë në reduktimin e mbeturinave ushqimore. Çdo vit sasi të mëdha ushqimore, në vendet e zhvilluara, përfundojnë në koshin e hedhurinave, duke krijuar probleme të qëndrueshmërisë, ekonomike dhe mjedisore.

Subscribe to RSS - ushqimet