Kontroll ushqimeve, AKU: Problem shitësit ambulantë

Në pikun e sezonit turistik, inspektorët e Agjencisë Kombëtare të Ushqimit kanë intesifikuar kontrollet në të gjitha baret, restorantet e hotelet që ju shërbejnë konsumatorëve. Gjatë një interviste për AS, shefi i inspektimeve në AKU thotë se ndryshe nga vitet e tjera, në zonat bregdetare nuk ka probleme me sigurinë ushqimore. Ai thotë se nuk ka patur raste të ushqimeve të skaduara, megjithatë kontrollet do të vazhdojnë.
"Inspektimet më të mëdha janë në zonat turistike aty ku dhe densiteti apo risku është më i lartë për pushuesit apo për konsumatorët. Nuk kemi pasur raste ku të kemi pasur probleme me konsumatorët apo me ushqimet e skaduara, apo probleme në restorante", tha Ernest Gjuraj, shef i inpektimeve në AKU.
Inpektorët thonë se në zonat bregdetare, sërish ka probleme me shitësit ambulatorë. Ata thonë se produktet ushqimore që shiten në tezga vazhdojnë të jenë një rrezik i madh për jetën e konsumatorit.
"Sigurisht për ambulatorët, apo tregjet e ndryshme të cilat paguajën taksat në bashkitë përkatëse apo janë subjekte të cilat nuk janë të licencuara ne kemi bashkëpunuar me bashkitë në këto zona turistike duke i identifikuar dhe duke i penalizuar", thotë Gjuraj.
Specialistët e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit thonë se këtë vit nuk ka patur raste të helmimeve masive nga ushqimet apo dhe nga uji. Një kontroll i imtësishëm i është kushtuar edhe vajit që përdoret për gatimin e ushqimeve thonë inpektorët pasi ai, ka qënë problematik në vitet e kaluara. Ndërkohë ata shprehen se për të gjitha ato subjekte që nuk plotësojnë kushtet, do të ketë masa penalizuese nga gjobat që shkojnë në 10 milionë lekë të vjetra deri në pezullim të aktivitetit.
Albanian Screen
Comments
AKU nuk mbledh Bordin prej
<div class="mbl notesBlogText clearfix"><div><p><span><strong><span>AKU nuk mbledh Bordin prej një viti në kundërshtim me ligjin dhe nuk po mbron konsumatorët nga abuzimet në treg</span></strong></span></p><p><span><span> ZMK i kërkon Autoritetit Kombëtar të Ushqimit që urgjentisht të thërrasë Mbledhjen e vonuar prej një viti të Bordit të Ushqimit i cili sipas detyrimit ligjor duhet të zhvillohen minimum cdo 3 muaj (VKM Nr.1081, datë 21.10.2009 për organizimin dhe funksionimin e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit II.10.: <em>“Bordi i AKU-së mblidhet të paktën 1 herë në 3 muaj, dhe, në raste të veçanta, me kërkesë të drejtorit të përgjithshëm të AKU-së.”</em>), duke iu referuar gjëndjes së rëndë në të cilën ndodhet konsumatori sot përfshirë:</span></span></p><p><span><span><span>·</span></span><span> Tregtimin e mishit të therur në kundërshtim me standardet e sigurisë ushqimore, ndërkohë që thertoret që plotësojnë standardet e sigurisë ushqimore janë bosh sepse askush nuk e ndjen detyrimom që të tregtojë mish të therur sipas standardeve të përcaktuar nga legjislacioni dhe baza nënligjore përkatëse</span></span></p><p><span><span><span>· </span></span><span>Përdorimin e bazamenteve prej druri për prerjen e mishit nga kasapët dhe tregtuesit e mishit, në kundërshtim me normat elementare të prerjes së mishit duke sjellë kontaminimin e plotë të çdo kilogrami mish që tregtohet në treg</span></span></p><p><span><span><span>· </span></span><span>Tregtimin e sallamit pa asnjë etiketë dhe pa asnjë të dhënë mbi skadencën në kundërshtim të plotë me ligjin e konsumatorëve dhe ligjin e ushqimit</span></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><span>Përdorimin e vajit për skuqje të patateve jashtë kushteve të standardeve të sigurisë ushqimore në fastfoode, pasi mungon një mbikqyrje efikase në këtë drejtim</span></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><span>Përdorimin e ambalazhimit me qese plastike për mishin dhe peshkun, një risk i nivelit të lartë të kontaminimit me kimikate të rrezikshme për shëndetin e konsumatorëve, në një kohë që buka, produkt i cili ka risk qindra herë më të ulët kontaminimi se mishi dhe peshku, tregtohet me ambalazhim letre</span></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><span>Tregtimin e materialeve kimike për përmirësimin artificial të bimëve jashtë standardeve të sigurisë ushqimore duke përfshirë substancat hormonale, plehra kimike dhe pesticide, të cilat tregtohen hapur në të gjithë Shqipërinë të shoqëruara edhe me instruktimin e fermerëve nga shitësit.</span></span></p><p><span><span><span>· </span></span><span>Tregtimin e frutave dhe zarzavateve me përmbajtje të dëmshme për shëndetin e konsumatorëve jashtë standardeve të sigurisë ushqimore, si pasojë e simulimit të pjekjes artificiale dhe të rrezikshme nga njëra anë dhe krejtësisht të pashëndetshme nga ana tjetër</span></span></p><p><span><span><span>· </span></span><span>Tregtimin e produkteve ushqimore me ambalazhe të tejdukshëm plastik në kushte ekspozimi të plotë ndaj dritës së Diellit duke sjellë reaksione kimike që zhvleftësojnë përbërjen e produkteve deri në rreziqe kancerogjene, ndërkohë që në të gjithë Shqipërinë dhe sidomos në plazhe kjo është një praktikë normale tregtimi</span></span></p><p><span><span>Nisur nga këto raste konkrete dhe të tjera për të cilat ZMK ka paraqitur ankesën e saj drejtuar AKU 1 muaj më parë, në mendojmë se AKU po i shmanget në mënyrë të qëllimtë detyrimeve të veta ligjore duke mos pranuar mbledhjen e Bordit të AKU me shpresën që ta shtyjë këtë për në Shtator me preteksin që Bordi smund të mblidhet në Gusht se anëtarët janë me pushime.</span></span></p><p><span><span>AKU ka një vit që i shmanget ballafaqimit publik institucional apo mediatik me ZMK që në momentin kur unë si anëtar i Bordit (i emëruar nga Kryeministri konform kërkesës së Ligjit të Ushqimit që kërkon që një përfaqësues i konsumatorëve të jetë anëtar i këtij Bordi) kërkova në mbledhjen e fundit raportim dhe transparencë në mbledhjen e ardhshme mbi rezultatet e AKU.</span></span></p><p><span><span>Praktikat e censurës dhe mosballafaqimit mediatik 1 vjeçar janë zgjedhje e AKUsë, por mos mbledhja e Bordit për të raportuar çështë bërë dhe trajtuar problemet e mëdha të sigurisë ushqimore që ka prodhimi dhe tregu është shkelje e hapur e ligjit dhe ZMK garanton se duke iu referuar dëmit të shkaktuar konsumatorëve po merr në konsideratë kallzimin penal të drejtuesve për shpërdorim detyre pasi mosveprimi aktual mund të identifikohet ligjërisht si një shkak penal i mjaftueshëm për të filluar hetimet.</span></span></p><p><span><strong><span>Me respekt</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Altin Goxhaj</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Anëtar i Bordit të AKU</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Drejtor i ZMK</span></strong></span></p><p><span> </span></p><p><span><strong><span>Nr. prot.:<span> </span>120723.1</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Drejtuar: <span> </span>Bordit te Autoritetit Kombetar të Ushqimit</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Dërgon:<span> </span>Zyra për Mbrojtjen e Konsumatorëve</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Subjekti:<span> </span>1. Ankesë për situatën e rëndë në tregje në lidhje me:</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Tregtimin e mishit të patherur pranë thertoreve të liçensuara</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Përdorimin e vajit për skuqje të patateve jashtë kushteve të standardeve të sigurisë ushqimore në fastfoode</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Përdorimin e bazamenteve prej druri për prerjen e mishit nga kasapët dhe tregtuesit e mishit</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Përdorimin e ambalazhimit me qese plastike për mishin dhe peshkun</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Tregtimin e materialeve kimike për përmirësimin artificial të bimëve jashtë standardeve të sigurisë ushqimore</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Tregtimin e frutave dhe zarzavateve me përmbajtje të dëmshme jashtë standardeve të sigurisë ushqimore</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Tregtimin e produkteve të ambalazhuara me plastikë në kushte ekspozimi ndaj dritës së Diellit</span></strong></span></p><p><span><strong><span>2. Ankesë e përsëritur per mosthirrjen e mbledhjes se Bordit te AKU pasi prej 1 viti nuk eshte thirrur asnje mbledhje me gjithe detyrimet e VKM Nr.1081, datë 21.10.2009 për organizimin dhe funksionimin e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit, mbledhje e cila duhet të trajtojë situatën e rrezikshme të produkteve ushqimore të cilat konsumon konsumatori shqiptar.</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Dt.<span> </span>23 Korrik 2012, Tiranë</span></strong></span></p><p><span><strong><span> </span></strong></span></p><p><span><strong><span>Baza Ligjore:<span> </span></span></strong><strong><span>L i G J Nr.9863, datë 28.1.2008 PËR USHQIMIN</span></strong><strong><span> </span></strong></span></p><p><span><strong><span>VKM Nr.1081, datë 21.10.2009 për organizimin dhe funksionimin e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit II.10.:Bordi i AKU-së mblidhet të paktën 1 herë në 3 muaj, dhe, në raste të veçanta, me kërkesë të drejtorit të përgjithshëm të AKU-së.</span></strong></span></p><p><span><span> </span></span></p><p><span><span>Nisur nga detyrimi ligjor që Mbledhjet e AKU duhet të zhvillohen minimum cdo 3 muaj (<strong>VKM </strong>Nr.1081, datë 21.10.2009 për organizimin dhe funksionimin e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit<strong> II.10.: <em>“</em></strong><em>Bordi i AKU-së mblidhet të paktën 1 herë në 3 muaj, dhe, në raste të veçanta, me kërkesë të drejtorit të përgjithshëm të AKU-së.”</em>), ndërkohë që mbledhjet kanë më shumë kohë që nuk zhvillohen, si dhe nga fusha e kompetences së Bordit, duke iu referuar gjëndjes së rëndë në të cilën ndodhet konsumatori sot përfshirë</span></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Tregtimin e mishit të patherur pranë thertoreve të liçensuara</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Përdorimin e vajit për skuqje të patateve jashtë kushteve të standardeve të sigurisë ushqimore në fastfoode</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Përdorimin e bazamenteve prej druri për prerjen e mishit nga kasapët dhe tregtuesit e mishit</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Përdorimin e ambalazhimit me qese plastike për mishin dhe peshkun</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Tregtimin e materialeve kimike për përmirësimin artificial të bimëve jashtë standardeve të sigurisë ushqimore</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Tregtimin e frutave dhe zarzavateve me përmbajtje të dëmshme jashtë standardeve të sigurisë ushqimore</span></strong></span></p><p><span><span><span>·<span> </span></span></span><strong><span>Tregtimin e produkteve të ambalazhuara me plastikë në kushte ekspozimi ndaj dritës së Diellit</span></strong></span></p><p><span><span>ne kërkojmë që Autoriteti Kombëtar i Ushqimit të raportojë se çfarë ka bërë prej një viti për ndalimin e këtyre shkeljeve dhe përse situate sot është kaq e rëndë.</span></span></p><p><span><span>Unë në cilënsinë e Anëtarit të Bordit të AKUsë kërkoj që të më jepet mundësia të paraqes një raport mbi gjëndjen në tregje për kët qëllim.</span></span></p><p><span><span>Nisur nga kjo problematikë, ZMK kërkon që AKU të bëjë publike raportin për situatën në tregje në lidhje me këto shqetësime dhe të shpjegohet se përse nuk është thirrur Bordi i Ushqimit për këtë qëllim.</span></span></p><p><span><strong><span>Me respekt</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Altin Goxhaj</span></strong></span></p><p><span><strong><span>Drejtor i ZMK</span></strong></span></p></div></div><p> </p>
Add new comment