Data sot është 22-10-2014, ora 01:57
Share |

Opinion

Uk Lushi
June 10, 2014 11:34 AM
"Ky djalë ka talent!"- tha Ali Podrimja dhe ngriti gotën e tij të  verës për ta cakërruar me gotat tona.  Valët zanore të tringëllimës së qelqeve u davaritën në muzikën e tingujve natyror të kopshtit të pijetores gjermane në qytezën e Gerlingenit. Komplimenti për Beqë Cufajn, autor i një libri me vjersha ("Balada budallaqe", Rilindja, Prishtinë, 1994),shkaktoi në fytyrën e shkrimtarit të ri një skuqje të përzier me modesti dhe druajtje. Ishte mesi i 1990-tave....
Komentuar 0 herë
Mentor Kikia
June 10, 2014 09:52 AM
Ditët para dhe pas prezantimit të opinionit të Komisionit Europian për statusin, u shoqëruan me një reagim të faktorit diplomatik në Tiranë. Në 29 maj, pak ditë para vizitës së Komisionerit Fyle në Tiranë, i cili deklaroi edhe qëndrimin e komisionit për të rekomanduar sërish dhënien e statusit, ambasadorët e disa vendeve, si Italisë, Polonisë dhe Çekisë, ishin të të njëjtit qëndrim ndërsa kritikuan klimën e ashpër politike në vend, si në rrugë, me dy greva të stisura urie, ashtu dhe në...
Komentuar 2 herë
Alfred Lela
June 9, 2014 04:20 PM
Mjegullat e Tiranës e ka titullin romani i fundit i Ismail Kadaresë. Që në fakt është i pari. I tillë në të gjitha kuptimet, siç e pranon edhe autori në intervistën paraprirëse të librit. Aq shumë i pari, pra i thjeshtë, nxitimtar sa, nëse ta japin në dorë vetëm si tekst pa shenja shpjeguese, do të thotë pa emër autori e të tjera, nuk do t’i bije kurrë në të se i përket studios së Kadaresë. Nuk ka aty kurrfarë kadareizmi, duke patur megjithatë. Por, para se të shkohet te shenjat letrare,...
Komentuar 2 herë
Petrit Haliti
June 9, 2014 03:11 PM
Është e pakuptueshme dhe natyrisht, e papranueshme në planin diplomatik, që në disa qarqe zyrtare dhe jozyrtare në Athinë po shprehet këto ditë një shqetësim emotiv për fatin juridik të autorëve shqiptarë të marrëveshjes së detit të vitit 2009 mes Shqipërisë dhe Greqisë dhe të cilën Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë e shpalli antikushtetuese dhe të pavlefshme në vitin 2010. Një reflektim të këtij shqetësimi e gjejmë edhe në gazetën “Kathimerini”, e cila në datën 7 qershor i kushtoi...
Komentuar 6 herë
Andrea Stefani
June 9, 2014 11:31 AM
Më bëri përshtypje fakti që në një artikull të para disa ditëve të Financial Times (FT) mbi marrjen e rekomandimit për statusin kandidat, Republika e Shqipërisë cilësohej si “shtet i varfër kryesisht mysliman”. Që jemi shtet i varfër i dimë po “kryesisht mysliman” është një kualifikim absurd. E dimë që, sipas Censusit të vitit 2011, rreth 56% e shtetasve i përkasin besimit mysliman, ndërsa pjesa tjetër besimit bektashi si dhe atij të krishterë të ndarë në katolikë dhe...
Komentuar 3 herë
Mustafa Nano
June 7, 2014 09:01 PM
Vura re se shumë vetëve u ka tingëlluar mjaft provokativ shkrimi im i fundit mbi tollovinë që shkaktoi patriarku i kishës ortodokse serbe, Irinej, në Tiranë. U ka tingëlluar provokativ në mënyrë të veçantë një lloj paraleleje mes kishës ortodokse shqiptare e kishave të tjera në Ballkan për sa i takon orientimit nacionalist të tyre. Mirëpo, janë provokuar për shkak të padijes së tyre. E vërteta kjo është. Të tilla kanë qenë kishat ortodokse në Ballkan, duke filluar me kishën “mëmë”...
Komentuar 22 herë
Blendi Salaj
June 5, 2014 11:24 AM
Edhe pse ka patur dhe vijon të ketë një numër të madh programesh, në një numër të madh ekranesh televizivë në Shqipëri, shpesh e gjej veten me ndjesinë se nuk ka asgjë për të parë në televizor. E megjithatë, ato pak gjëra të mira që ndodhin në botën televizive, i marr vesh sepse në mos unë, të tjerë po shohin, sepse televizioni ende i magjeps shqiptarët, dhe ajo që është e bukur dhe veçantë, e re dhe krijuese, del në pah. Dhe, realisht, ka dy mënyra për ta parë këtë, nga ana pozitive, ka...
Komentuar 3 herë
Mustafa Nano
June 5, 2014 01:35 AM
U futa në Youtube.com për të ndjekur intervistën e patriarkut të kishës ortodokse serbe, Irenej, por nuk u kapa në befasi nga qëndrimet e tij. I njihja këto qëndrime. Madje, opinionet e veta, duke qenë se ish në Tiranë, i kish nakatosur edhe me ndonjë frazë korrekte e elegante, si “shqiptarët e serbët kanë jetuar mirë bashkë gjatë qindra vjetëve”, etj. Në Serbi e për serbët, ai ka përdorur e përdor një gjuhë më virulente. Sa për ilustrim, po sjell një qëndrim të tijin në vitin 2011...
Komentuar 11 herë
Eduard Zaloshnja
June 4, 2014 05:39 PM
Nga një sondazh i kryer nga IDRA për llogari të Zyrës së OKB-së në Tiranë, rezulton se ndër 2000 të anketuar në moshë votimi, që ishin prezent në vend në 23 qershorin e shkuar, plot 88% morën pjesë në zgjedhjet parlamentare (pjesëmarrja ishte praktikisht e barabartë mes meshkujve e femrave). Kjo përqindje është më e lartë se ajo që del nga pjestimi i shifrës së pjesëmarrjes së raportuar nga KQZ (1.75 milion) dhe vlerësimi i INSTAT-it për popullsinë rezidente 18 vjeç e sipër në 31 dhjetor 2013 (...
Komentuar 1 herë
Arlind Qori
June 4, 2014 01:19 PM
Ardhmëria e përbashkët kërcënohet kur jo vetëm qeveria, por krejt spektri politik (e oligarkët ekonomikë dhe ideologjiko-mediatikë) hidhen në të njëjtin kamp, kanë të njëjtat interesa dhe përkrahin haptazi a heshtazi të njëjtën gjë: Në këtë rast, projektreformën në arsimin e lartë. E sponsorizuar prej vitesh nga diplomoret kryesore private dhe e tentuar disa herë nga qeveria Berisha, reformimi i arsimit të lartë, që bazohet në kalimin e fondeve shtetërore prej universiteteve publike drejt atyre...
Komentuar 0 herë
Afrim Krasniqi
June 4, 2014 08:37 AM
Kushtetuta e Shqipërisë (neni 9) detyron partitë politike të kenë organizim që përputhet me parimet demokratike. Ligji mbi partitë politike përcakton se këto parime janë:  “ndërtimi nga poshtë lart i partisë, zgjedhjet e brendshme demokratike për forumet e partisë, e drejta e shprehjes së mendimit nga çdo anëtar, liria e hyrjes dhe e daljes së tyre nga partia, e drejta e çdo anëtari për të zgjedhur e për t’u zgjedhur”.Shkelja e tyre përbën një rast ligjor për ndalimin e...
Komentuar 9 herë
Skënder Minxhozi
June 3, 2014 12:00 PM
Ja që edhe droga paska ngjyrim politik, madje partiak! Pas disa javësh, kur kanabisi është kthyer me dhunë në një debat kombëtar, tashmë e gjithë çeshtja po përqëndrohet, se cilës periudhë kohore i përkasin fluturimet e avionëve privatë në Shqipëri, se kur janë mbjellë parcelat me kanabis, si dhe ku ndodhen ato më me shumicë, në zona të majta apo të djathta. Duket sikur klasa politike ka marrë flamujt dhe po i ngul ato në ngastra bimësh narkotike, nga Veriu në Jug. Një garë për t’i dhënë...
Komentuar 0 herë
Alfred Lela
June 3, 2014 11:28 AM
Shtypi i shkruar është shqetësimi im parësor në debatet që zhvillohen për median. Kjo sepse shtypi është një lloj media mëmë një mother of all media: është i tillë jo vetëm sa i takon jetëgjatësisë dhe traditës, pra një thellësie në kohë, por edhe një përmase tjetër, asaj që dua të quaj thellësi në mendim ose interpretim. Kur të bjerë shtypi i shkruar, siç paralajmërojnë skeptikët dhe gëzohen pelegrinët e medias së re, do të bjerë mendimi. Ky bast i...
Komentuar 3 herë
Uk Lushi
June 3, 2014 01:10 AM
Është viti 1994.  Jam duke shkuar në një diskotekë në Stuttgart bashkë me një djalë as të bukur as të shëmtuar nga Gjilani. Para se të na vije radha të paguajmë  biletat hyrëse, ai më flet me zë të ulët: “Mos thuaj që jemi shqiptarë brenda! Kur të pyesin nga jemi, thuaj që jemi italianë! Vetëm kështu mund të zëmë femra të bukura! Gjermanet nuk i duan shqiptarët!” Është viti 2006.  Jemi mbledhur në një restorant në Boston rreth njëzet punëtorë të dy firmave globale....
Komentuar 1 herë
Timothy Garton Ash
June 2, 2014 03:27 PM
Ditën e sulmit mbi Bastijë në vitin 1789, mbreti Luigj XVI shkroi në ditarin e tij, “asgjë”. Pak udhëheqës europianë do të shtypnin gërmat “asgjë” në iPadet e tyre sot, por ekziston një rrezik real që, në përgjigje të thirrjeve revolucionare anembanë kontinentit, ata praktikisht të mos bëjnë asgjë. “Asgjëja” e sotme ka një fytyrë dhe një emër. Emri është Junker. Zhan-Klod Junker. Do ishte një reagim katastrofik i tipit “Në vend numëro” nga...
Komentuar 1 herë
Mustafa Nano
June 2, 2014 11:21 AM
E dini çfarë më bëri përshtypje nga raportimet e djeshme mbi vrasjen e vajzës shtatzënë në Dibër? Ishte një fotografi e babait të saj, që është arrestuar e akuzohet si autor i vrasjes. Ishte e vetmja fotografi që kishin përdorur për të shoqëruar raportimet të gjitha gazetat dhe të binte në sy vështrimi i tij i përhumbur e pamja e tij e topitur, gjë që në dukje binte ndesh me përshkrimin që atij i ka bërë media këto ditë: një burrë që nuk është penduar asnjë çikë e në asnjë moment, e që është...
Komentuar 5 herë
Emiljano Kaziaj
May 31, 2014 02:41 PM
I keni vënë re pyetjet që iu bëjmë fëmijëve kur i takojmë për herë të parë? Sa vjeç je ti xhan?  Ata tregojnë me gisht numrat që sapo kanë mësuar. Po çfarë do të bëhesh kur të rritesh? D-o-k-t-o-r, p-i-l-o-t, sh-k-e-n-c-ë-t-a-r! E nëse pyetja e parë do dukej jo e sjellshme drejtuar një të rrituri, për fëmijët na duket normale. Sepse ne gjithmonë fëmijërinë e kemi konsideruar një fazë kalimtare, thjesht një periudhë kur ti pret të rritesh, asgjë më shumë. E kështu ka qënë që në krye të...
Komentuar 5 herë
Mentor Kikia
May 29, 2014 11:26 AM
Këto zgjedhje ishin më të mira se të kaluarat. U shënuan disa incidente, por ato nuk e dëmtojmë standardin e tyre në tërësi”. Kështu shkruhet thuajse në çdo raport të institucioneve monitoruese dhe vlerësuese të proceseve zgjedhore në Shqipëri. Por çfarë nënkuptohet me standarde këtu? Dmth., që nuk kishte të shtëna me armë (masivisht), nuk kishte akte dhune, nuk kishte vjedhje masive të votës, me makina ushtrie si në vitin 1996, etj. Në dukje njerëzit shkojnë të qetë në votime, nuk e...
Komentuar 3 herë
Andrea Stefani
May 28, 2014 11:28 AM
Ndërsa vëmendja e opinionit është përqendruar te debati politik mbi trafikun e drogës, avionin e Divjakës, protestën apo grevën e urisë së opozitës është një tjetër debat që po zhvillohet thuajse jashtë vëmendjes së tij; ai për reformën në drejtësi. Si për ironi, kjo çështja e drejtësisë së pavarur, që është kryesorja, dhe nga zgjidhja drejt apo gabuar e së cilës varet edhe se ç’rrugë do të marrin të gjitha çështjet e tjera që shqetësojnë prej më shumë se dy dekadash shqiptarët, nuk gëzon...
Komentuar 2 herë
Alqi Koçiko
May 27, 2014 10:56 PM
“Mirë që paska mbetur dikush me dy pare mend në kokë tek PD-ja”, shkruante një komentues në rrjet, poshtë intervistës së deputetit Dashamir Shehi për revistën para dy numrash. Ndoshta, ai s’e di që Shehi është zgjedhur deputet nga lista e PD-së, por është kryetar i Lëvizjes për Zhvillim Kombëtar, aleat i PD-së. Më saktë, aleat me kushte. Megjithatë pikëpyetja e komentuesit mbetet: A ka ndonjë me dy pare mend në kokë në selinë blu? Kjo pyetje është ngritur pas një sërë...
Komentuar 0 herë
Uk Lushi
May 27, 2014 03:24 PM
Një popull nuk është më (i) mirë apo më (i) keq se sa pjesëtarët e tij. Lidhja përmes gjakut, lindjes apo dheut e një grupi njerëzor nuk është më e rëndësishme se sa uniteti i qëllimit rreth idealeve të lirisë, drejtësisë dhe mundësive të barabarta për të gjithë qytetarët e atij grupi. Qytetar në plotëkuptimin e fjalës është individi që balancon të drejtat dhe përgjegjësitë e tij apo saj kundrejt vetvetes, familjes, fqinjëve, shtetit dhe kombit. Një bashkësi njerëzish përfundimisht nuk mund të...
Komentuar 1 herë
Afrim Krasniqi
May 27, 2014 02:57 PM
Kur themeluesit e BE projektonin një rajon të gjerë të standardeve të larta të demokracisë, ekonomisë së tregut, vlerave të lirisë dhe dialogut shumëpalësh, pra idenë paraprake të Shteteve të Bashkuara të Evropës vetë Evropa ishte e ndarë në dy kampe të kundërta. Me rënien e Murit të Berlinit u duk se mori fund pengesa e vetme për jetësimin e idesë themelore dhe se BE do të bëhej shumë shpejt shtëpia e madhe dhe e përbashkët e qytetarëve të kontinentit.Me këtë entuziazëm nisi procesi i...
Komentuar 0 herë
Fatos Baxhaku
May 27, 2014 11:46 AM
Ndodh fort rrallë, mbase asnjëherë, që një lajm të afrohet kaq shumë me jetën tënde private. Zakonisht, tashmë prej më shumë se 20 vjetësh, ne shkruajmë për emra, fate, histori, vende, duke pasur parasysh një mjedis që ndonëse është i yni, nuk është aq i afërt ta zëmë sa shtëpia, apo lagjja, apo fshati ynë. Kjo shpeshherë, do s’do, na bën disi të ftohtë. Na bën të jemi si një pasqyrë, e cila vetëm reflekton ato që kalojnë para saj. Një imazh shfaqet, ikën, zëvendësohet dhe kaq. Porse ja...
Komentuar 5 herë
Alfred Lela
May 26, 2014 07:30 PM
Mustafa Nano, një koleg, ka ngulur në mishin e thatë të një paradoksi një kamë që duhej të nxirrte gjak nëse keqkuptimi i së majtës shqiptare me trashëgiminë e vet nuk do të ish një kafshë tashmë e balsamosur. Duke hequr një paralele mes komunistëve dhe kolaboracionistëve, Nano ‘mrekullohet’ me atë se si Enver Hoxhës i mbahet me të madh fakti ‘se ka bërë luftën’, ndërkohë që i harrohen qind të zezat që i punoi mbi shpinë këtij vendi. Kundërshtarëve të tij politikë,...
Komentuar 7 herë
Dr. Vincent W.J. van Gerven Oei
May 26, 2014 03:20 PM
Pas Pedalimit të 3-të kundër Homofobisë dhe fjalimit mbështetës tëMinistrit të Mirëqenies Sociale dhe të Rinisë Erion Veliaj për të siguruartë drejtat e komunitetit LGBT përmes një serie masash legjislative, mediatshqiptare përcollën një debat të zjarrtë, edhe një herë, për të drejtat ekomunitetit LGBT shqiptar. Pjesa më e madhe e këtij debati u ushqye nganjë peticion anonim i botuar, mes të tjerash, në gazetën Panorama, i cilinë dukje ishte nënshkruar nga 57 intelektualë (përfshi Ermal Mamaqin...
Komentuar 9 herë
Koloreto Cukali
May 26, 2014 02:40 PM
Çfarë ka trashëguar Rama nga i ati? Çfarë ka trashëguar Berisha nga Vuçidoli? Çfarë do trashëgojnë politikisht PD e PS nga këta të dy? Cilit prej tyre prindi i ka lënë një sahat dore? Dhe, a kanë prona? Trashëgimia – ajo çfarë i lëmë tjetrit/të tjerëve dhe ajo çfarë na kanë lënë, në rrafshin ekonomik, kulturor, social e politik, moral e juridik - pa dashjen tonë ka qenë fija e hollë e filigranit që ka përshkuar ekzistencën tonë traumatike post-komuniste. Nganjëherë nuk ka qenë filigran,...
Komentuar 0 herë
Andrea Stefani
May 26, 2014 11:01 AM
Është skandaloze, në pikëpamje botëkuptimore, festimi që iu bë Kongresit të Përmetit 60 vjet pas mbajtjes së tij më 24 Maj 1944. Jo thjesht se disa veteranë të luftës NÇL u mblodhën në Përmet madje edhe brohoritën për Enver Hoxhën! Nostalgjia për një të kaluar ku kanë investuar jetën e tyre si dhe refuzimi për të kuptuar se përse historia e ka hedhur poshtë si të pavlerë atë investim sublim, është njerëzor. Është e vështirë, deri tej kufijve të njerëzores, të pranosh se ideali të cilit i...
Komentuar 3 herë
Ilir Yzeiri
May 25, 2014 10:53 PM
Të dielën, vendet që janë anëtare të Bashkimit Europian votojnë për institucionet parlamentare europiane dhe nga ajo që duket prej lajmeve që vijnë nga vendet kryesore të këtij Bashkimi, europianët po bëhen skeptikë gjithnjë e më shumë dhe projektin europian nuk e shohin si një projekt pozitiv. Në Ukrainë mbahen zgjedhjet gjithashtu dhe problemet që mund të vijnë prej andej askush nuk i parashikon. Zgjedhje do të mbahen edhe në Kosovë dhe aty të gjithë lutin Zotin që ato të jenë të lira dhe të...
Komentuar 1 herë
Enkeleida Kapia
May 24, 2014 11:27 AM
Debatet e vazhdueshme mbi çështjen e standardit dhe dialekteve në shkollat shqipe u bë kohë që më sjellin ndërmend rezolutën e vitit 1996 të departamentit të arsimit të shtetit të Kalifornisë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Në këtë rezolutë u propozua që të gjithë nxënësit të cilët kishin Ebonishten si dialektin e tyre parësor (ose atë që tani quhet AAVE – African American Vernacular English) kishin të drejtë të përfitonin mësimdhënie nga shteti të lëndëve të ndryshme edhe në...
Komentuar 5 herë
Gilman Bakalli
May 23, 2014 01:27 PM
Sipas gazetës Tema, një grup prej 57 intelektualësh shqiptarë, paskan firmosur peticionin “Familje e shëndoshë – Atdhe i shëndoshë”. Edhe unë do ta firmosja një peticion pro familjes së shëndoshë, edhe pse nuk kuptohet mirë se për cilën familje të shëndoshë flitet kur ke parasysh shifrat në rritje (sipas gjykatave) të divorcit dhe shifrat e larta (sipas studimeve) të adulterisë! Kurse për atdheun e shëndoshë nuk do të firmosja, sepse nuk e kam të qartë se çfarë...
Komentuar 13 herë
Agron Gjekmarkaj
May 22, 2014 01:34 PM
Dje papritmas e pa pandehur e  gjeta vehten nënshkrues  të një peticioni  kundër homoseksualëve  dhe tubimeve të tyre të organizuar nga LGBT. U befasova natyrisht, sepse nuk kisha firmosur asnjë peticion këto kohë dhe askush nuk më kishte kërkuar një gjë të tillë. Nuk kam bërë asnjëherë hulumtime dhe i kam marrë të mirëqëna  gjithmonë peticionet e ndryshme  që qarkullojnë,  ndoshta edhe për arsyen se pak prej tyre më kanë interesuar vertetë  e disa të...
Komentuar 3 herë
Eduard Zaloshnja
May 21, 2014 11:26 PM
Në shtatorin e 2013-ës, kur Edi Rama po merrte në dorëzim punët e qeverisjes nga Berisha, në Lazarat e fshatra të tjerë të Shqipërisë po korrej marihuana që ishte mbjellë në muajt e nxehtë para zgjedhjeve të 23 qershorit. Policia atëherë, ende “e parilindur” mirë, tentoi të pengonte korrjen e drogës, por në dy raste – në Qafë-Shtamë dhe Shosh – hasi në zjarr armësh më të rënda se sa të sajat dhe u tërhoq pas disa orë shkëmbimi zjarri me njerzit që po mbronin korrjen e...
Komentuar 5 herë
Kristi Pinderi
May 21, 2014 06:27 PM
Me apo pa dashje peticioni i “intelektualëve” na fton në një debat shumë të rëndësishëm: atë për familjen. Kush e shkatërron familjen? Unë mendoj kështu: Fëmijët nuk rrihen. Nuk u bërtitet. Ata dëgjohen dhe nuk neglizhohen. U qëndron pranë teksa zbulojnë veten edhe botën. Kur i shikon të braktisur në rrugë, që lypin, që abuzohen, që masakrohen, që rrëmbehen, që përdhunohen apo që vriten, ulesh dhe minimalisht mendon: ore, mos janë këta të LGBT që bëjnë të tilla gjëra?! Fëmijët nuk...
Komentuar 1 herë
Qemal Murati
May 21, 2014 04:33 PM
Vitet 70-të mund të konsiderohen si vite të rëndësishme për emancipimin femëror në Europë, por dhe si vite për lindjen e linguistikës feministe. Shumë linguiste kritikuan atëbotë edhe strukturat patriarkale të gjuhës. "Përkufizimet femërore janë për meshkujt po aq të padurueshme, sa edhe veshjet femërore." Ky është një konkluzion i linguistes Luise Pusch, i bërë para 20 vjetësh. Megjithatë ai nuk e ka humbur aktualitetin edhe sot. Në gjuhën gjermane, por edhe në gjuhët e tjera, është...
Komentuar 0 herë