Data sot është 25-04-2015, ora 17:44
Share |

Opinion

Eduard Zaloshnja
January 6, 2015 10:52 AM
Një nga kritikat më të forta që po i bën opozita qeverisë në fushën ekonomike është se kjo e fundit ua ka rritur ndjeshëm barrën fiskale shqipëtarëve. Le ta shohim sesi ka ndryshuar kjo barrë ndër vite. Treguesi më sintetik i barrës fiskale është ai i përqindjes së prodhimit të realizuar në vend (PBB) që shkon në Thesarin e Shtetit. Në grafikun shoqërues shihet se në vitin 2000, 25% e Prodhimit te Brendshem Bruto u fut ne Thesarin e Shtetit dhe, me luhatje të vogla, kjo perqindje mbeti në këtë...
Komentuar 2 herë
Dritan Hila
January 6, 2015 10:27 AM
Skandali i fundit i ndodhur në ambientet e QSUT, ku një adoleshente ishte objekt ngacmimesh, ka ngjallur edhe një herë debatin nëse sistemi ynë shëndetësor është në rrugën e duhur dhe nëse investimi qeveritar ndaj tij është efektiv. Ka gjasa se të gjithë debatuesve u mungon kultura bazike e funksionizmit të këtij mekanizmi dhe aq më shumë të atij shqiptar, i cili ende është në fazë tranzicioni. Por ajo që e dallon është diskutimi ndërmjet publikes dhe privates, ku publikja dënohet apriori. Në...
Komentuar 0 herë
Sabine Kinkartz
January 5, 2015 07:24 PM
Politika është një biznes i vështirë. Bëhet fjalë për pushtet, avantazhe, interesa e natyrisht për para. Pas çdo shtrëngimi duarsh, pas çdo buzëqeshjeje fshihet një kalkulim. Kjo vlen edhe brenda Bashkimit Europian. Kushdo që beson diçka tjetër, ka vetëm iluzione. Greqia prej kohësh llogariste, se atë do ta mbështesin. Jo për hir të simpatisë e miqësisë, por sepse dëmi që kërcënonte pjesën tjetër të bashkësisë ishte i paparashikueshëm. "Mbetja e Athinës në Eurozonë është pa alternativë",...
Komentuar 0 herë
Sokol Shameti
January 5, 2015 12:05 PM
Gjëja më e vështirë sot është të mos kritikosh qeverinë. Gjysma e dytë e pushtetit të socialistëve në pushtet po gjen një Shqipëri të gjunjëzuar nga lodhja e pritjes. Më tragjikisht akoma, shpresat kanë humbur nga zbulimi se me këtë farë qeverie, pritja është e kotë. Shumë nga premtimet pompoze që i dhanë tagji galopit triumfal të Ramës drejt zyrës së ekzekutivit, tashmë është bërë e qartë që paskëshin qenë në rastin më të mirë papërgjegjshmëri, në më të keqin mashtrime. Viti i ri 2015 i gjeti...
Komentuar 4 herë
Eduard Zaloshnja
January 5, 2015 12:32 AM
Nga një sondazh që zhvillova pas vendimit të ERE-s për ndryshimet në çmimet e energjisë elektrike, rezulton se vetëm 39% e 1200 të anketuarve urbanë e ruralë me të drejtë vote kanë opinion pozitiv për çfarë po bën qeveria në sektorin e energjisë elektrike. (Në qershor 2013, 46% e të gjithë banorëve me të drejtë vote votuan për koalicionin fitues.) Nga ana tjetër, plot 49% e të anketuarve kanë opinion negativ për çfarë po bën qeveria në sektorin e energjisë elektrike, ndërsa 12% nuk dhanë...
Komentuar 0 herë
Christoph Hasselbach
January 3, 2015 07:28 PM
Në aspektin e politikës ekonomike Italia ka rënë në sy në gjashtë muajt e Presidencës së BE-së kryesisht pör ankime, mosveprim dhe fajësime. Qeveria e kryeministrit socialdemokrat Matteo Renzi nuk ka ndërmarrë thuajse asnjë nga reformat e nevojshme strukturore. Në vend të kësaj, ajo e ka akuzuar Gjermaninë dhe vendet e tjera të BE-së të orientuara nga stabiliteti që po e mbytin ekonominë evropiane me kursime të ekzagjeruara. Nëse ne mund të investonim pa marrë parasysh kriteret penguese të...
Komentuar 0 herë
Robin Oakley
January 2, 2015 07:20 PM
Shumë pak politikanë të Bashkimit Europian do të kenë ngritur një gotë për Vit të Ri, me pritshmërinë e një të ardhmeje më të ndritur. Shumëkush druhet se 2015 mund të jetë viti kur si Euro, ashtu edhe vetë Bashkimi Europian do të fillojnë të shpërbëhen. Edhe një herë, telashet do të nisin fillimisht në Greqi, një vend që pranua shkujdesshëm në Euro përpara se financat e tij të ishin në rregull, dhe të cilit i është dashur të shpëtohet dy herë në përpjekjen për të rimëkëmbur ekonominë e tij....
Komentuar 0 herë
Epidamn Zeqo
January 1, 2015 02:18 PM
Problemet kundrejt Premtimeve: Shqipëria është në mes të ndryshimeve të mëdha. Qeveria e re e koalicionit të Partisë Socialiste (PS) – e udhëhequr nga Kryeministri dhe ish-Kryetari i Bashkisë së Tiranës Edi Rama – dhe Lëvizjes Socialiste për Integrim (LSI) – e udhëhequr nga kryetari i Parlamentit dhe ish-Kryeministri Socialist Ilir Meta – u votua nga një shumicë dërrmuese në zgjedhjet e përgjithshme një vit e gjysmë më parë për “rilindjen” e ekonomisë, të shtetit, dhe për të përmirësuar...
Komentuar 1 herë
December 31, 2014 05:43 PM
Dikujt alarmi mund t‘i duket i ekzagjeruar, por censurimi i filmave, çështje për të cilën flitet prej ditësh, të risjell në kujtesë djegien e librave të autorëve hebrenj, gjatë diktaturës naziste. Ngjarja më e madhe e këtij lloji, ndodhi në Berlin në 10 maj të vitit 1933. Atë natë, iu vu flaka mijëra vepraveve të cilësuara se ishin “kundër shpirtit gjerman”. Në të njëjtën ditë, Gëbelsi do të mbante një fjalim të zjarrtë, ku ndër të tjera do të deklaronte se djegia e librave ishte një mënyrë...
Komentuar 2 herë
Eduard Zaloshnja
December 30, 2014 04:20 PM
Kur filloi viti 2014, në Thesarin e Shtetit ishte grumbulluar një mal 720-milion-dollarësh me detyrime të prapambetura ndaj biznesesh që kishin bërë punime e furnizime për qeverinë e mëparshme, apo që nuk ishin rimbursuar nga ajo për TVSH-në. Në mbarim të vitit, një pjesë e mirë e atij mali (400 milionë dollarë) u zhbë nga qeveria aktuale, por për zhbërjen, u desh të harxhohej pothuaj e gjithë rritja e të ardhurave që grumbulluan kete vit tatimet e doganat. Ndërkohë, qeveria bëri vetëm një...
Komentuar 1 herë
Arben Muka
December 30, 2014 02:41 PM
Ndër ngjarjet më të jashtëzakonshme për Shqipërinë në vitin 2014 ishte vizita e Papa Françeskut më 21 shtator. Ai vlerësoi atmosferën e tolerancës dhe harmonisë fetare. Por ka pasur dhe shumë ngjarje të tjera. Papa nënvizoi se regjimi komunist eksperimentoi mes të tjerave dhe ateizmin, duke prishur e rrënuar objektet e kultit, duke burgosur, internuar dhe ekzekutuar klerikët nga të gjitha besimet. Mesazhi i Papës ishte i qartë, kur ju drejtua dhjetramijë pelegrinëve dhe qytetarëve që e...
Komentuar 0 herë
Ilir Yzeiri
December 30, 2014 02:35 PM
Përdëllimi, përkushtimi i tepruar, zelli deri në vetësakrifikim janë cilësi të një personaliteti të butë dhe të mpirë që pret çdo zgjidhje nga Perëndia, nga Udhëheqësi, nga fati apo që e shpjegon jetën e vet si korkolepsje rastësish të paravendosura. Shqiptarët kanë kaluar tani nga jeta e fiksuar në një idhull, në jetën e shthurur, ku të gjithë e ndiejnë veten magjistarë. Viti që shkoi ua hoqi deri diku magjinë për të bërë gjithçka në këtë vend dhe beteja që nisi qeveria e re pas 23 qershorit u...
Komentuar 1 herë
Fatos Lubonja
December 29, 2014 01:44 PM
A nuk është shumë thuajse çerek shekulli që jetojmë një lloj pluralizmi, ku partitë tona të maxhorancës dhe opozitës kanë nevojë ende për ndërhyrjen e ndërkombëtarëve që të bashkëpunojnë në interes të këtij vendi - siç treguan edhe ditët e fundit? A mund ta quajmë këtë një sëmundje foshnjore të demokracisë apo mund të themi se kjo foshnjëri po zgjat tepër, prandaj kemi të bëjmë me një sëmundje, një gjë anormale? Sipas meje, kjo situatë mund të konsiderohet tashmë si sëmundje kronike, pasi, në...
Komentuar 2 herë
Artan Hoxha
December 29, 2014 01:29 PM
Zbardhja e të vërtetës për humbjen tragjike te jetes se nje qytetari nga Lushnja, u be me e veshtire se operacioni i shpetimit te udhetareve qe ndodhen ne tragetin e linjes Igumenice-Ankona. Nese qytetari eshte faturuar padrejtesisht, duhet te procedohet penalisht specialisti qe ka bere faturimin dhe ka leshuar procesverbalin e konstatimit te shkeljes nga viktima. Me pas duhet te ndiqen penalisht prokurori qe ka leshuar urdher arrestin dhe gjyqtari qe ka vleresuar masen e sigurise me arrest ne...
Komentuar 0 herë
Mero Baze
December 28, 2014 10:30 PM
Fushata represive për të rikthyer autoritetin e shtetit në detyrimet që qytetarët kanë ndaj tij, do të jetë shumë herë më tepër efikase sikur paralelisht me të, shteti, dhe sidomos administrata e tij, të dëshmojë përgjegjësi dhe përunjësi ndaj problemeve shpesh të kota që ajo u hap qytetarëve. Kjo, pasi nëse qytetarët që nuk janë korrekt me shtetin dhe kontraktorët e shtetit po ndëshkohen me burg, e kundërta nuk ndodh. Zyrtarët e shtetit që prodhojnë probleme për qytetarët, jo vetëm që nuk...
Komentuar 0 herë
Ben Andoni
December 28, 2014 12:33 PM
Në këtë periudhë të zhvillimit të vendit, ku shpallja e reformave dhe propaganda i zënë shpesh rrugën njëra-tjetrës, pyetja e shtruar në këtë mënyrë duket si e pavend. Vështirësia shtohet edhe më shumë kur flitet për një parti që e zhvillon jetën e saj në demokraci. Megjithatë, pakti i fundit me PD-në për futjen në parlament të anëtarëve të kësaj të fundit, në zgrip të afateve, ka treguar se demokracisë shqiptare i mungojnë disa elementë. Mbi të gjitha transparenca dhe normaliteti demokratik....
Komentuar 0 herë
Skënder Minxhozi
December 27, 2014 12:49 PM
Të gjithë thirrën “fitore” në momentin kur u bë publike se pozita dhe opozita kishin arritur një marrëveshje për kthimin e kësaj të fundit në Kuvend, pas gjashtë muajsh bojkoti. Brenda logjikës së të bërit propagandë me çdo gjë që u bie në dorë, dy partitë e mëdha e lexuan në mënyra të kundërta kompromisin e arritur me ndërmjetësimin e fuqishëm europian. Opozita e quajti historike marrëveshjen, pasi sipas saj u arrit të ndalet procesi i kriminalizimit të Parlamentit, si dhe u ra...
Komentuar 0 herë
Eduard Zaloshnja
December 26, 2014 02:18 PM
Ndërkohë që Lulzim Basha po mbaronte sot analizën publike vjetore të punës së Bashkisë së Tiranës, “deputeti i thjeshtë” Sali Berisha filloi kritikën publike vjetore të qeverisë shqiptare. Ndoshta kjo ka qenë një rastësi, por për shumicën e shqiptarëve përbën pa dyshim një konfirmim të realitetit në lidershipin e PD-së – kryetar de juro i saj vërtet është Basha, por kryetar de facto është Berisha. Është ky një rol që Berisha e ka marrë qysh natën e 11 dhjetorit 1990 dhe s...
Komentuar 0 herë
Andrea Stefani
December 26, 2014 12:21 PM
Deri para pak ditësh, mediat e opozitës, të frymëzuara si përherë nga lideri i përjetshëm Berisha, lajmëronin se Shqipëria është në prag të shpërthimit të një revolucioni që do të përmbyste, si në nisje të viteve ’90, diktaturën komuniste. Veç këtë herë jo të Enver Hoxhës, por të Edi Ramës. Dhe jepeshin “prova” e “fakte” të kësaj diktature apo “shteti policor” që e kish bërë jetën e shqiptarëve aq të padurueshme në vendin e tyre sa kishin nisur të...
Komentuar 4 herë
Violeta Librazhdi-Kadzadej
December 26, 2014 01:17 AM
Me këtë Letër të Hapur, mësuesja Violeta Librazhdi-Kadzadej, i drejtohet publikut të gjerë, përmes shembullit të kalvarit të saj, dhe në dijeni Ministrit të Drejtësisë dhe vetë kryeministrit, që të tregojë se deri ku ka arritur kalbëzimi i sistemit të drejtësisë...(Konstatoj se ankesat nuk u shkojnë titullarëve, ndaj po ju drejtohem publikisht), thotë ajo në shënimin e saj. Letrën po e botojmë veç respektit ndaj njërës prej edukatoreve të brezave të tërë dhe si apel ndaj zyrtarëve të përgjumur...
Komentuar 0 herë
Afrim Krasniqi
December 25, 2014 09:44 AM
Si gjithmonë, natën, në bisedime jopublike, nën presionin ndërkombëtar dhe në minutat e fundit, partitë kryesore politike nënshkruan edhe marrëveshjen e 13 politike në 24 vitet e fundit. Në historinë e bojkotit politik parlamentar kjo është marrëveshja e 5-të në radhë, dhe me siguri, jo e fundit. Aktorët politikë që e “negociuan” dhe e votuan në parlament, natyrisht e cilësuan “historike”, “dhuratë për shqiptarët për Krishtlindje” dhe “arritje e jashtëzakonshme”. Në fakt, një analizë më e...
Komentuar 0 herë
Berat Buzhala
December 24, 2014 11:16 PM
I lindur në vitin 1975, i takoj gjeneratës së fundit të shqiptarëve të Kosovës që janë rritur në Jugosllavinë gjysmëateiste. Religjioni nuk ishte i ndaluar, plotësisht. Kishat nuk ishin të mbyllura, tërësisht. Nuk ndalohej besimi në Zot, krejtësisht. Pra, lufta e Partisë Komuniste, gjegjësisht Lidhjes Komuniste, të Jugosllavisë ndaj Zotit, ishte shumë më perfide se sa ta zëmë në Shqipëri, ku fronti ishte publik. Në Jugosllavi, për shembull, besimtarët e kishin të vështirë, ose të pamundur, të...
Komentuar 1 herë
Sébastien Maillard
December 24, 2014 12:14 PM
Françesku e pranon se ai has jo pak rezistencë brenda radhëve të Kishës, porse detyra e tij është të ruajë bashkimin. Në disa ceremoni të veçanta në Bazilikën e Shën Pjetrit, ai fton edhe paraardhësit e vet, një ftesë kjo në formën e një suprize që i rezervohet një VIP-i. Benedikti, që shfaqet përherë vetëm pas kërkesës së pasardhësit të tij, ecën dalangadalë drejt Papa Françceskut dhe tund kokën me përunjësi dhe bindje të plotë. Kjo tingëllon si një sjellje e fisme, por edhe një kujtesë për...
Komentuar 0 herë
Ilir Yzeiri
December 23, 2014 11:24 AM
Fundi i një viti ka në qendër të tij Krishtlindjet, sidomos. Vendet perëndimore të krishtera e presin çdo fundvit të tillë me një ceremoni të veçantë dhe Viti i Ri që vjen më pas ka brenda edhe gëzimin, por edhe një trishtim të lehtë, për shkak të kohës njerëzore që kalon dhe për shkak të pamundësisë për t’u përballur me kohën universale. Gjithnjë e më shumë, sidomos këto vitet e fundit, qoftë Krishtlindjet, qoftë Viti i Ri, e kanë humbur shkëlqimin e dikurshëm dhe janë bërë përherë e më...
Komentuar 1 herë
Eduard Zaloshnja
December 22, 2014 10:31 PM
Sipas parashikimit që bëri FMN-ja në fund të nëntorit, të ardhurat buxhetore do të arrijnë nivelin 3.68 miliardë dollarë ($1=100 lekë) deri në 31 dhjetor, ose rreth 440 milionë dollarë më shumë se vjet. Por a është kjo rritje e të ardhurave vetëm meritë e pakësimit të evazionit fiskal, për të cilin është mburrur jo rrallë qeveria deri më sot? Ka tre faktorë kryesorë që kanë ndikuar në rritjen prej 440 milionë dollarësh të të ardhurave buxhetore. Së pari, është rrija ekonomike, që sipas FMN-së...
Komentuar 2 herë
Dritan Hila
December 22, 2014 10:07 AM
Ka ca ditë që presidenti ka hedhur një gur në ujë dhe pala tjetër shtiret sikur kërkon kryqin e 6 janarit. Ka aq seriozitet, sa ngjan se në tavolinë është zgjedhja ndërmjet Mario Dragit dhe Alan Grinspanit. Në fakt është banalitet tipik shqiptar. Ndërkohë duhet kuptuar se problemi është serioz, pasi Banka Qendrore nuk është punë kalamajsh e as pazaresh. Financa e lartë është diçka më shumë se një edhe një baraz me dy: është e ardhmja jonë, projekti për dekadat e...
Komentuar 3 herë
Pëllumb Kulla
December 21, 2014 05:09 PM
E nisa si koment të zakonshëm në bisht të një fragmenti që ResPublica i ka bërë vend në radhët e saj. Po mendoj se komenti im meriton një vend të vetin me përshtypjet e mia të leximit… Romani-esse “Atdhe Tjetër” i Faruk Myrtajt për mua është një nga arritjet letrare më të shquara që në kushte normale, sikur letërsia të gjente hapësirën e saj të vemendjes, do të ishte një ngjarje për t’u përshëndetur. Në fakt e përshëndesim ne të rretheve letrare larg atdheut, me...
Komentuar 0 herë
Mustafa Nano
December 21, 2014 12:21 PM
U bë kohë, tanimë, që nuk më shkon mendja t’u hedh ndonjë sy komenteve të lexuesve në fund të shkrimeve të mia të publikuara në website të ndryshme. Kërshërinë e kam ende, ngaqë do të doja të dija se ç’mendojnë të tjerët lidhur me qëndrimet e opinionet që unë kam, por ideja se të shumtat e këtyre komenteve (rëndom të shkruara nga pak vetë, të cilët shfaqen me emra të ndryshëm) janë fyerje, shpifje e shfryrje gjithfarësoji të natyrës vulgare, ma largon këtë dëshirë. Do të ishte një ushtrim i...
Komentuar 20 herë
Enis Sulstarova
December 20, 2014 12:52 PM
Parë nga aspekti i një “politike të kombit”, ngrihet pyetja nëse shteti shqiptar, në periudhat e konsolidimit të tij, ka pasur ose jo një qasje konsistente në lidhje me shqiptarët jashtë kufirit. Nga jetëgjatësia e tij më shumë se 100-vjeçare, periudha konsolidimi mund të quajmë vitet kur Shqipëria ka gëzuar njohje ndërkombëtare, kufij të qartë e në tërësi të pakundërshtuar, një qeverisje qendrore dhe me aftësi për t’u angazhuar në veprimtari diplomatike, tregtare etj. jashtë kufijve të saj....
Komentuar 0 herë
Artur Zheji
December 20, 2014 12:31 PM
Që shoqëria shqiptare ka një indeks të lartë falsifikimi, kjo dihej. “Jovlerat”, të paraqitura mjeshtërisht si të ishin vlera të larta, është një art i vjetër, jo vetëm në Shqipëri. Të habit fakti se si, ka pa dyshim një marrëveshje të pazëshme për ta lënë “Çështjen e Dosjeve” në harresë, në heshtje dhe mundësisht, dorë pas dore, në spiralen e qesharakes apo anakronikes. Lajmëtarë të shumtë dhe të mediatizuar hodhën dyshimet e para. Sa dosje janë? Janë apo s’janë?...
Komentuar 1 herë
Eduard Zaloshnja
December 20, 2014 12:02 AM
Produkti i Brendshëm Bruto (PBB) nuk është gjë tjetër veçse vlera e shtuar nga ekonomia e një vendi gjatë një periudhe të caktuar kohe. Për rrjedhojë, në një vend si Shqipëria, ku tatimi mbi vlerën e shtuar (TVSH) është pothuaj i sheshtë –  20% –  teorikisht, 20% e PBB-së do të duhej të futej në Thesarin e Shtetit si e ardhur nga TVSH-ja. Por në realitet, për shumë produkte e shërbime nuk aplikohet TVSH-ja. Për shembull, shumë nga produktet bujqësore nuk kalojnë nëpër...
Komentuar 0 herë
Enkel Demi
December 19, 2014 06:40 PM
Ben Blushi në Kuvend, nuk shpërtheu ndaj Edi Ramës, as e mori para si ia ka ënda Nikollës, thjesht artikuloi një qëndrim, i cili në fakt prej kohësh përtypet në dhomat e politikës shqiptare. Kjo historia e fjalës “burg”, e cila shoqëron çdo ligj të qeverisë që dërgohet në Kuvend, është shqetësuese, jo vetëm në të djathtë, por edhe tek shumica. Nën zë me shumë deputetë apo ministra që më kanë rënë rasti të bisedoj, fryma burgosëse është e pështirë. Aleatët e PS-së nuk e kanë fshehur...
Komentuar 3 herë
Faruk Myrtaj
December 19, 2014 06:33 PM
As “Natën e Ambasadave” s’kisha menduar për ikjen. Për ikjen time.   Ndodhur “dezhurn” pranë Bllokut, më ish e mundur të lexoja axhanset, që më parë shërbeheshin vetëm për shefat e “Rini e Përjetshme”. Zargoni “dezhurn” kish mbetur nga rusët, “axhans” vinte prej përtejdetit.   Në trojet dhe kujtesën e popujve të vegjël gjenden gjithnjë gjurmët e shteteve të mëdhenj. Dikur, harrohen shumë gjëra, gjer dhe...
Komentuar 2 herë
Slavoj Žižek
December 19, 2014 12:10 PM
Në fund të muajit shtator, pasi i shpalli luftë shtetit islamik të ISIS-it, presidenti amerikan Barack Obama në një intervistë televizive në emisionin e njohur “60 minuta”, u përpoq të shpjegonte rregullat e drejtimit amerikan të globit: “Kur ka probleme në ndonjë cep të botës, nuk thërrasin në ndihmë Pekinin apo Moskën. Na kërkojnë ne. Ka qenë përherë kështu. Amerika drejton të tjerët! Jemi një komb i domosdoshëm”. E njëjta gjë vlen edhe për katastrofat mjedisore apo...
Komentuar 0 herë