Data sot është 23-04-2014, ora 10:47
Opinion
Erion Kame
March 1, 2014 12:45 PM
Tema që dua të trajtoj nuk ka të bëjë fare me profesionin tim të regjisorit, por pika lidhëse është gjuha shqipe. Dhe meqë unë e përdor gjuhën shqipe si mjet shprehës në profesion dhe mjet komunikimi në jetën e përditshme, e ndiej si detyrë të fokusoj një problem. Nuk kam ndërmend të merrem me sintaksën, morfologjinë apo shtrembërime që i bëhen gjuhës sonë ngado që hedh veshët. Po ashtu nuk kam as ndonjë propozim spektakolar për ta pasuruar apo hequr ndonjë zanore këtu, e ndonjë...
Komentuar 8 herë
Eduard Zaloshnja
February 27, 2014 10:36 PM
Partitë që u grupuan në 2013-ën në koalicionin e Berishës, kishin marrë 48.5% të votave katër vjet më parë. Por në 23 qershor, ato morën vetëm 39.5% të votave -- plot 9% më pak. Në nivel agregat, nga ky 9-përqindësh që iu largua koalicionit të Berishës, një 6-përqindësh kaloi në koalicionin e majtë (5.7% tek LSI-ja) dhe një 3-përqindësh shkoi tek FRD-ja, AK-ja, etj., që garuan të painkuadruara në ndonjë koalicion. Ky 9-përqindësh mund të përkufizohet si elektorat gri. Ose ndryshe, si...
Komentuar 4 herë
Ferid Muhiq
February 27, 2014 02:07 PM
Sokrati është i mundur vetëm në Ballkan. Nëse kërkoni argumente, përfytyrojeni Sokratin në Angli, ose në Gjermani, ose në Suedi. Sokrati është saktësisht fenomen ballkanik; një instancë endemike, siç është edhe Ballkani një rast endemik. Të të akuzojnë për krim ata që u ke bërë të mirën më të madhe; të të dënojnë me vdekje ata që u ke hapur dhe u ke ndriçuar mendjen, kjo mund të ndodhë vetëm në Ballkan. Sokrati, sipas profetes nga Delfi, e cila nuk kish gabuar asnjëherë, ishte “më i mençur ndër...
Komentuar 0 herë
Augustin Palokaj
February 27, 2014 01:05 PM
Nuk ka ndonjë dukuri negative në Ballkan, sidomos në Kosovë dhe Shqipëri, e cila ka tërhequr aq shumë vëmendjen e Bashkimit Evropian në vitet e fundit, por edhe të vetë qytetarëve sesa korrupsioni. Kjo dukuri dhe përfshirja e saj e madhe i kanë lënë këto dy shtete aq larg në procesin e zgjerimit të BE-së. Shqipëria nuk e ka as statusin e kandidatit, sepse BE-ja pret më shumë dëshmi për seriozitetin e shtetit (nuk mendohet këtu vetëm në Qeverinë, por më shumë në prokurorinë) në luftë kundër...
Komentuar 0 herë
Aleksandër Çipa
February 27, 2014 12:45 PM
Pse demokratët e nisën opozitën agresive shumë më herët se socialistët kur ishin në vendin e tyre në 2005 apo në 2009?! Kjo është një ndër pyetjet që gjenerohet prej vëzhguesve më të ftohtë të raporteve pozitë-opozitë në skenën e sotme politike. Nuk kanë kaluar pesë muaj dhe demokratët e kryesuar zyrtarisht prej kryetarit-kryebashkiak zoti Basha dhe të frymëzuar prej kryetarit historik të tyre, deputeti Berisha, po profilohen si opozita që lehtësisht i ekspozon të gjitha armët opozitare, duke...
Komentuar 4 herë
Financial Times
February 26, 2014 02:47 PM
Bota ka hyrë në periudhën e pasigurisë. Nëse Europës i është dashur çfarëdo zgjimi, ai erdhi me përshkallëzimin e dhunës në Ukrainë. Europës iu paraqit mundësia për të zgjedhur: ajo mund të ballafaqohej me sfidat ose mund të fusë kokën nën jorgan.Shenjat nuk kanë qenë në mënyrë universale inkurajuese. Represioni në Ukrainë është pritur me hezitim në kryeqytetet e Bashkimit Europian. Lëvizja e fundit për imponimin e sanksioneve kundër udhëheqjes në Kiev ishte e vonuar.Një përfundim i lehtë për t...
Komentuar 0 herë
February 26, 2014 02:08 PM
Ilir Hashorva  Në studimet që po bëj për jetën dhe veprimtarinë e Simon Vizentalit, për të cilin po shkruaj biografinë, të këtij njeriu që nuk i ndërroi kurrë pikëpamjet e tij, të këtij njeriu idealist që për 60 vjet ndoqi, kapi dhe çoi para drejtësisë mbi njëmijë kriminelë nazistë, ndesha në këtë episod: “Mbaj mend shumë mirë, – thotë Simoni – një fytyrë të zbehtë që dilte si nëpër mjegull në sfondin e errët të një dritareje të vogël të papafingos së një shtëpie. Gjyshja më thoshte se ai...
Komentuar 7 herë
Dritan Hila
February 26, 2014 12:30 PM
Që kur feja është lejuar në Shqipëri, besimi islam dhe përkatësia e një pjese të shqiptarëve në të, ka nxitur në mënyrë spazmike debate. Me vonesën tonë në anëtarësimin në BE, dhe së fundmi pjesëmarrjen e kontingjenteve shqiptare në luftën civile siriane, problemi bëhet më akut dhe ngre shumë pyetje: A është islami një fe e prapambetur që ka sjellë regres? A e pengon modernizimin tonë? Europa është refraktare ndaj nesh, pasi shumica jonë është e besimit islam? A ishte gabim aderimi ynë në...
Komentuar 14 herë
Andrea Stefani
February 25, 2014 01:29 PM
Një diktaturë dhe një diktator e quajnë të ligjshme të vrasin qytetarë që protestojnë kundër qeverisë. Në një demokraci, vrasja e protestuesve është krimi më i rëndë që mund të bëjë një qeveri. Është për shkak të kësaj aksiome që sot ndaj Janukoviçit, ish-presidentit të Ukrainës, është lëshuar një urdhër arresti. Ndaj Janukoviçit dhe disa zyrtarëve të tjerë të lartë është hapur një hetim penal, për shkak të vrasjes masive të qytetarëve në protestat që sollën rrëzimin e qeverisë. Një reagim i...
Komentuar 8 herë
Enkelejd Zotaj
February 25, 2014 11:10 AM
"Duhet luftuar imazhi i mirë që e keqja ka. Duhet të kuptojmë që ne nuk jemi më të mirët dhe për t’ia dalë duhet të mendojmë, punojmë shumë dhe drejtë. ~thotë Genti ne shkrimin A MUND TË RRITEJ NJË STEVE JOBS NË SHQIPËRI?. Më solli në mendje një eksperiment te një farë Harlow me 5 majmunë, bërë  në një kohë kur kafshët mund t’i përdorje akoma pa e vrare mendjen për të drejtat e tyre. Harlow i futi majmunët në një kafaz, ndërkohë në tavan vari disa banane. Dihet marrëdhënia e majmunëve me...
Komentuar 2 herë
Ilir Hashorva
February 25, 2014 11:03 AM
Në studimet që po bëj për jetën  dhe veprimtarinë e Simon Vizentalit, për të cilin po shkruaj biografinë, të këtij njeriu që nuk i ndërroi kurrë pikëpamjet e tij, të këtij njeriu idealist që për 60 vjet ndoqi, kapi dhe çoi para drejtësisë mbi njëmijë kriminelë nazistë, ndesha në këtë episod:  “Mbaj mend shumë mirë – thotë Simoni - një fytyrë të zbehtë që dilte si nëpër mjegull në sfondin e errët të një dritareje të vogël të papafingos së një shtëpie. Gjyshja më thoshte se ai ishte, ai...
Komentuar 2 herë
Eduard Zaloshnja
February 25, 2014 01:41 AM
Treguesit fiskalë sipas buxhetit të konsoliduar, të publikuar nga Ministria e Financave, tregojnë se, në janarin e këtij viti, shteti shqiptar pati një suficit buxhetor prej rreth 23 milion dollarësh, ndërkohë që ishte parashikuar një deficit prej rreth 17 milion dollarësh. Pra, në total, thesarit të shtetit i mbeti një tepricë rreth 40 milion dollarëshe, krahasuar me parashikimin. Gjë e mirë kjo, apo jo? Jo domosdoshmërisht... Suficitet buxhetore janë pozitive, kur vijnë si rezultat i rritjes...
Komentuar 3 herë
Sami Milloshi
February 24, 2014 02:40 PM
Nuk dua të marr pozat e provokuesit dhe të bëhem “interesant” për lexuesin. Por desha që në krye të këtyre radhëve të pohoj, se jo rrallë mendoj, se ndër ne shqiptarët, i vetmi motiv, e vetmja shtysë për “zhvillim” është, për paradoks, kundërvënia midis Veriut dhe Jugut, midis toskës dhe gegës, midis “malokut” verior dhe “fushorit” jugor, midis gegnishtes së përbuzur dhe toskërishtes së kthyer në mit, e kështu me radhë. E pranoj me vetëdije se në këtë pohim ka teprim, por nuk mund të pranoj se...
Komentuar 3 herë
Alfred Çako
February 24, 2014 12:30 PM
Këto ditë, dikasteri i Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik paraqiti para opinionit publik, Projektin Afatmesëm Strategjik 6-vjeçar 2014-2020 me misionin "Për një Shqipëri konkurruese", për të cilën organizatorët u shprehën me një fjalor rutinor që nuk tregon diçka konkrete, si p.sh.: "Shqipëria synon të arrijë në 2020-ën një vend që zhvillon dhe përmirëson klimën e biznesit dhe SME-ve, nëpërmjet një tregu të hapur konkurrues, një industri dinamike dhe eksporte konkurruese. Kjo strategji me...
Komentuar 3 herë
George Orwell
February 22, 2014 09:58 PM
Që fëmijë, mbase pesë - gjashtë vjeç, e dija që në moshë madhore do të doja të bëhesha shkrimtar. Midis shtatëmbëdhjetë e njëzet e katër vjeç provova t'a braktisja këtë ide, por e bëra me vetëdijen se po dilja kundër natyrës time të vërtetë dhe herët a vonë do t'i vihesha të shkruarit të librave. Isha i dyti në familje nga tre fëmijë, e si me njërin dhe tjetrin kisha një distancë prej pesë vjetësh e gjithashtu shihja shumë rrallë babanë tim përpara se të mbushja tetë vjeç. Për këto e të tjera...
Komentuar 14 herë
Zef Preçi
February 22, 2014 09:39 PM
Në programin ekonomik për periudhën 2014-2016, së bashku me një panoramë të politikave ekonomike dhe prioriteteve afatmesme për zhvillimin e vendit, qeveria ka parashikuar edhe privatizimin e aseteve dhe të aksioneve të mbetura në duart e shtetit, në sektorët strategjikë dhe ato jostrategjikë. Sipas të njëjtit program, gjatë këtij procesi, pritet që në buxhet të arkëtohen rreth 172 milionë euro. Ndër pjesët e mbetura në pronësi të shtetit mund të përmendim: Albtelekom sh.a., ARMO sh.a., OSSH sh...
Komentuar 0 herë
Ndriçim Kulla
February 21, 2014 01:04 PM
Asnjë çështje, me përjashtim të asaj të pronave nuk ka ndezur aq shumë debate në Shqipëri pas vitit 1990 sa çështja e dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit. Duket se ky debat do të vazhdojë edhe për një kohë shumë të gjatë. Në parim, të gjitha palët e politikës në Shqipëri nuk janë kundër hapjes së dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit. Kush do të guxonte të shprehej kundër? Kjo do të ishte njëlloj sikur të vetë shpallej spiun i Sigurimit të Shtetit. Palët kanë mendime të ndryshme vetëm në lidhje...
Komentuar 15 herë
Xhevat Lloshi
February 20, 2014 03:14 PM
Qarkullon një mendim, se në Turqinë e sotme ka rreth shtatë milionë shqiptarë. Megjithatë nuk janë bërë përpjekje për t’i hyrë me themel kësaj çështjeje dhe mbi bazë të dhënash kërkimore, të kapërcehen hamendësimet. Nuk është fjala për një kureshti, që të tirret nëpër muhabete. Njohja e numrit dhe e gjendjes së shqiptarëve në Turqi ndriçon jo vetëm anë të ndërlikuara të historisë sonë, sepse i kemi kaluar pesë shekuj brenda Perandorisë Osmane, por edhe për të menduar në ditët e sotme si shoqëri...
Komentuar 12 herë
February 20, 2014 01:57 PM
Po “fus hundët” edhe unë në një debat që më tërhoqi vëmendjen, pasi me temën e tij jam marrë jo pak. E kam fjalën për komentet që ngjalli batuta e Ramës mbi të majtët dhe të djathtët në Shqipëri, që u pasua nga një shkrim i Fevziut kundër tij. Kryeministri, duke cituar Bernard Shaw-n, tha se “jo të gjithë të djathtët janë budallenj, por shumica e budallenjve janë djathtas” (duke nënkuptuar se këtë shumicë në Shqipëri e gjen te PD). Fevziu, në një shkrim të botuar në “Panorama”, pasi i...
Komentuar 9 herë
Arjan Vasjari
February 20, 2014 12:56 PM
Falë 20 shkurtit të 1991, më 20 shkurt të 2014 nuk kemi ç’të përmbysim. Historia në këtë rast duhet të shërbejë vetëm për të na kujtuar se, pavarësisht përpjekjeve tona, nuk mundemi dot ta riciklojmë. Historia ndodh, nuk ribëhet. Madje, edhe sikur të ish e kundërta, nuk ka asnjë arsye për të pretenduar përsëritjen e saj. Në të gjitha variablat e mundshme të analizës jemi 23 vjet më të rritur, 23 vjet më të pjekur dhe 23 vjet më të vetëdijshëm se, pavarësisht dështimeve, rënieve, plagëve të...
Komentuar 4 herë
Skënder Minxhozi
February 20, 2014 12:41 PM
Në harkun e 24 orëve, mediat shqiptare kanë regjistruar tri histori të veçuara mes tyre, të cilat lidhen me drogën. Në një zonë të quajtur “Hidrovori” në Vlorë, është zbuluar një tunel rreth 9 metra i gjatë, i cili, sipas policisë, përdorej për magazinimin e drogës. Kurse në Sarandë janë zbuluar një varkë dhe një makinë, në të cilat ndodheshin përkatësisht 70 dhe 140 kg marijuanë, e destinuar mesa duket, për tregun grek dhe atë italian. Kjo është një kronikë që tashmë nuk përbën më lajm....
Komentuar 1 herë
Imer Mushkolaj
February 19, 2014 01:58 PM
Thuajse asgjë nuk ka mbetur “gjallë” nga Lojërat Olimpike Dimërore (LOD) Sarajeva ’84. Shtigje të braktisura e të shkatëruara skijimi dhe ndonjë grafit i zbehur janë të vetmet shenja që tregojnë se para 30 vjetësh, yje sporti nga mbarë bota zbarkuan në kryeqytetin e Bosnjës dhe Hercegovinës. Më 8 shkurt 1984, LOD në Sarajevë u hapën para 45 mijë vetave, në Stadiumin Koshevo. Kishte rënë borë gjithë natën, duke sjellë disponim tek organizatorët, të cilëve një ditë më parë nuk u zihej...
Komentuar 0 herë
Agron Alibali
February 19, 2014 12:56 PM
Në kuadrin e procesit të hartimit të Kushtetutës, më 1 korrik 1998, dy pjesëtarë të grupit të punës paraqitën befasisht para Komisionit përkatës në Tiranë, propozimin për ndryshimin rrënjësor të strukturës së pushtetit vendor në Shqipëri. Qëllimet e tyre mund të kenë qenë të mira, mirëpo propozimi në thelb përmbysi strukturën aktuale, duke krijuar për herë të parë qarqet dhe duke eliminuar rrethet. Propozimi binte ndesh me vullnetin politik të Komisionit për Hartimin e Kushtetutës [mbledhja e 8...
Komentuar 0 herë
Eduard Zaloshnja
February 18, 2014 07:37 PM
Nga pyetja e të anketuarve në BAROMETËR24 se me çfarë note, nga 1 në 10, e vlerësojnë punën e derisotme të qeverisë aktuale, rezulton një notë mesatare 5.8 për të. Kampioni i BAROMETËR24 përbëhet nga 1200 votues urbanë aktivë, ndër të cilët, 57% kanë votuar majtas në 23 qershor, 39% djathtas, dhe 4% kanë qenë pjesëmarrës në zgjedhjet e vitit 2011 dhe/ose 2009, por jo në ato të 2013-ës.  Kampioni është përzgjedhur në fillim të tetorit të shkuar ndër 2850 qytetarë të kontaktuar me...
Komentuar 6 herë
Mentor Kikia
February 18, 2014 02:37 PM
Lajmi për themelimin e një çmimi në fushën e ekonomisë me emrin “Gramoz Pashko”, nga Universiteti Europian i Tiranës, përmes Fondacionit për Liri Ekonomike, kaloi vetëm në kuadrin e dhënies së një lajmi, njoftimi, në media, dhe pa prodhuar ndonjë diskutim në mjediset intelektuale apo akademike. Kjo, ndoshta, jo vetëm për faktin se është nismë e një sipërmarrjeje private, por edhe se ne jemi të prirur t’i respektojmë dhe të mos i gjykojmë figurat publike, aq më shumë pasi ato nuk janë më mes...
Komentuar 7 herë
Alqi Koçiko
February 18, 2014 12:47 PM
Duhej të vinte dorë i Plotfuqishmi e të merrte pranë vetes disa prej artistëve të njohur të vendit, njërin pas tjetrit, që të hapej edhe një herë një debat mbi vlerat dhe antivlerat, mbi regjimin e djeshëm dhe realitetin e sotëm, mbi lojrat e mendjes që na bën nostalgjia e rikthyer për ca gjëra të atij sistemi etj, duke na bërë të rivëmë në kandarin e debatit publik vlerat e vërteta që kishin pasur ose jo, emra si Vaçe Zela apo Skënder Sallaku, Ibrahim Madhi apo Laver Bariu. Sigurisht, më shumë...
Komentuar 7 herë
Eduard Zaloshnja
February 17, 2014 04:55 PM
Një nga tezat kryesore të ish-Kryeministrit Berisha për shpiegimin e humbjes së PD-së në zgjedhjet e 23 qershorit është ajo që Edi Rama i mashtroi votuesit me premtimet e tij, si p.sh. me atë për uljen e barrës fiskale për 97% të shqiptarëve, për mjeksinë falas, legalizimet falas etj. Por shifrat e KQZ-së tregojnë se PS-ja, pati pak a shumë të njëjtën peshë elektorale si në 2009-ën, kur Edi Rama u fut në garë me një program “përtej së majtës e së djathtës” (ku ruhej taksa e sheshtë dhe nuk...
Komentuar 4 herë
Atalanta Pasko
February 17, 2014 02:24 PM
Ditët e fundit është folur shpesh për ndalimin e qarkullimit të furgonëve-taksi (që pastaj doli se ishte vetëm “kontroll” për patentat e dokumentet dhe disiplinim “sipas ligjit”). Ky “kontroll” ka hedhur në grevë shoferët e furgonëve me targë të verdhë, pra ata që i kanë dokumentet në rregull. Nga ana tjetër, qeveria thotë se kujdeset për sigurinë e pasagjerëve dhe se për këtë arsye do të ndërpresë transportin me furgon, për të organizuar atë me autobusë të rregullt linje, pasi ky “jep më shumë...
Komentuar 4 herë
Genti Miho
February 17, 2014 10:58 AM
Në ditët e sotme gjeopolitika dhe zhvillimet botërore ushtrojnë më shumë ndikim në rajonin tonë nëpërmjet diskursit shoqëror, politik, diplomatik e fetar sesa nëpërmjet sektorit privat, ndryshe nga ç’ndodh në Islandë. Disa nga këto ndikime, së bashku me praktika monopoliste në vend, pavarësisht doktrinës ekonomike të majtë apo të djathtë që përfaqësojnë, pengojnë mirëqenien e njeriut të zakonshëm dhe zhvillimin e vendit. Mendimet në këtë shkrim të dytë janë një tour d’horizon, sic kanë parë...
Komentuar 0 herë
Alfred Lela
February 16, 2014 09:55 PM
Kryeministri Rama, me të drejtë, u kujton kundërshtarëve politikë kohën kur edhe Tirana ishte në epokën e furgonit. Ka të drejtë, gjithashtu, në pretendimin e tij estetik për ta kthyer hapësirën qytetëse a ndërqytetëse në një rrafsh estetik: që Shqipëria të ketë më shumë peizazhe europiane sesa të Lindjes së Mesme. Ndoshta të gjithë jo, por disa prej nesh, edhe pse shumëve mund t’u duket pak si shumë, duam megjithë mend që Shqipëria të fillojë t’i ngjajë, deri diku e një ditë, imagjinatës...
Komentuar 0 herë
Aron Bakllamaja
February 16, 2014 03:08 PM
Në historinë e tij mijravjecare, popullit tonë i është dashur të bëjë një numër të madh luftrash për mbijetesë, Kuptohet, sejcila prej tyre mund të ketë vlerën dhe rëndësinë e saj të veçantë historike. Por, cuditërisht, për zotin Ilir Meta dhe partinë e tij të stuhishme LSI, kjo e fundit ka një rëndësi të pakrahasueshme me të tjerat. Duket, është për këtë arsye, që mënyra se si kërkon ta paraqesë atë zoti Meta në këtë shtatëdhjetë vjetor të përfundimit të saj, të krijon përshtypjen sikur edhe...
Komentuar 4 herë
Genti Miho
February 16, 2014 03:01 PM
Ngaherë marinarët kanë parë horizontin ku mund të ketë det me dallgë dhe nga fryjnë erërat e mbara. Pastaj prekin anijen me vela për të kuptuar sa e fortë është për t’u qëndruar shtrëngatave. Me aftësi dhe eksperiencë u duhet ta drejtojnë anijen jo vetëm larg detrave të trazuar, por të bëjnë kujdes që të mos bllokohen në detra të qetë e të pafund, në pritje të erës. Pas marrëveshjes së ashtuquajtur të normalizimit, e cila nuk duhet quajtur e tillë, por për arsye thelbësore dhe historike,...
Komentuar 0 herë