Data sot është 28-07-2015, ora 23:44
Share |

Opinion

Bret Stephens*
July 7, 2015 09:46 PM
Të dielën Greqia u bë vendi i dytë në histori – Argjentina ishte vendi i parë – që realizoi tranzicionin nga vend i zhvlilluar në vend në zhvillim. Tani pyetja është se cili vend do ta ndjekë në këtë lloj tranzicioni. Kjo pyetje vlen të bëhet sepse shumë intelektualë seriozë — Thomas Piketty, Paul Krugman, Jeffrey Sachs dhe Joseph Stiglitz mes tyre — mendojnë se grekët bënë gjënë e duhur kur votuan kundër kërkesës europiane që ata të përpiqen t’i shtrijnë këmbët sa...
Komentuar 1 herë
prof.dr. Gjergji Foto
July 7, 2015 07:19 PM
Katrahura e Vendimit Nr. 551dt. 18.6.2015 “PËR MIRATIMIN E KRITEREVE DHE TË PROÇEDURAVE PËR PAJISJEN ME ÇERTIFIKATËN E LEJES PROFESIONALE PËR VEPRIMTARITË STUDIMORE-PROJEKTUESE DHE ZBATUESE PËR KËRKIMIN, PRODHIMIN, PËRPUNIMIN, TRANSPORTIMIN, DEPOZITIMIN DHE TREGTIMIN E LËNDËVE HIDROKARBURE”   Që të vlerësohet se çfarë përmban në katër fletë Vendimi në fjalë, i cili tashmë është firmuar nga Kryeministri z. Edi RAMA, pas firmës së Ministrit z. Damian Gjiknuri, dhe që pret të dalë...
Komentuar 0 herë
Dorian Koçi
July 7, 2015 03:15 PM
Emri i një vendthi apo toponimi nuk mund të mbetet përjetësisht në memorie përmes ngjarjeve më të bukura që ndodhin aty, por edhe me ngjarje që godasin fort e të bëhen të shënuara në rrjedhën e kohës për ndërgjegjen e qytetarëve të të gjithë vendit. E tillë ishte ngjarja e vrasjes në pritë të dy turistëve çekë në fshatin Prekal në Dukagjin. Ka rreth pesëmbëdhjetë vjet që emri i krahinës së Dukagjinit është kthyer në një makth për turistët çekë, pasi aty ka gjasa që u përsërit sërish një histori...
Komentuar 0 herë
Andi Bushati
July 7, 2015 10:54 AM
Një ditë pas vrasjes makabre të dy turistëve çekë, nga një bishe e maleve tona, një nga televizionet e mëdhej francezë, M6, po transmetonte një reportazh të gjatë për turizmin Shqiptar. Në pjesën kryesore të tij, emisioni ishte një publicitet me nota pozitive, që paraqiste pamjet frymëndalëse të rivierës sonë. Kamera shëtiste në plazhet e Jalës, Dhërmiut, Vlorës e Sarandës, duke folur për buxhetin ende të lirë që një perëndimor duhet të harxhojë për të kaluar pushimet në Shqipëri, madje dhe...
Komentuar 2 herë
Besnik Gjongecaj
July 6, 2015 09:22 AM
Nuk është fjala për djegien e Shqipërisë; as për bandat e jugut, për zvarritje trupash në sheshe qytetesh, për tanke që gërryenin tokën e këtij vendi, për arratisje shqiptarësh… Nëse e ke vizatuar atë vit në memorie dhe ke bërë pjesë të saj gjithçka që i dha fytyrën e djallit atij viti të mallkuar, pra, nëse ke memorizuar edhe shkoqjen e PD, do të kuptosh lehtësisht se e tillë, një pirg rëre, rrënjëshkulur, kjo parti është kalcifikuar në relievin e të gjitha tablove politike të pas...
Komentuar 1 herë
Tewfik Cassis*
July 5, 2015 09:22 PM
I parë në tërësi, referendumi i sotëm grek m’u duk një farsë “demokratike”. Votuesve iu dha një javë t’i përgjigjeshin një pyetje që ata nuk e kuptuan (unë për vete thjesht e hamendësova kuptimin e pyetjes). Pyetja ishte rreth disa dokumentave të BE-së që votuesit nuk mund tí gjenin lehtësisht (unë e gjeta një kopje të dokumentave vetëm të enjten, por s’isha i sigurtë për autenticitetin e tyre). Ne grekët duhet të votonim bazuar në deklaratat demagogjike të...
Komentuar 0 herë
July 5, 2015 02:58 PM
Gjeopolitika mund të jetë më e rëndësishme se teoritë ekonomike. Shikoni Greqinë. Në logjikë thjesht ekonomike, Greqia nuk duhet të ishte pranuar kurrë në BE më 1981 dhe mund të ishte përjashtuar nga Eurozona shumë muaj më parë. Por ajo që shumë politikëbërës europianë dinë – edhe pse pak e artikulojnë – është se Europa do të jetë më shumë e brishtë përballë agresionit rus nëse lidhjet e saj me Greqinë dobësohen. Greqia është e vetmja pjesë e Ballkanit me disa dalje në Mesdhe, e kështu është...
Komentuar 0 herë
Andi Bushati
July 4, 2015 09:13 PM
Që kur kryeministri grek Aleksis Tsipras shpalli mbajtjen e një referendumi dhe i kërkoi popullit të tij ta mbështesë me një “JO” të fortë për të vazhduar bidedimet me Trojkën ( FMN-në, Bankën Qëndrore Europiane dhe Komisionin Europian), kjo ngjarje po shihet me interes të madh edhe në Shqipëri. Ajo po ndiqet me vëmendje jo vetëm për ndikimin që ky precedent i Europës moderne ka mbi ekonominë tonë, mbi bankat greke që ende ruajnë rreth 16% të aseteve në sektorin bankar shqiptar, mbi...
Komentuar 3 herë
Artur Zheji
July 4, 2015 01:05 PM
Asnjë shqiptar, në çdo nivel qoftë, nuk ka shprehur asnjë gërmë gëzimi apo cinizmi për dramën që po trishton Greqinë dhe ndoshta si pasojë të gjithë Ballkanin. Dhe kjo është një arsye krenarie për pozitivizmin e popullit tim. Të dy popujt tanë kanë qenë për shumë vite të lidhur dhe të zgjidhur njëkohësisht. Të lidhur në nivelin njerëzor, ku mund të rreshtohen mijëra episode bashkëjetese, miqësie dhe harmonie dhe në nivelin politik, ku arroganca e më të madhit ka qenë tipari dominues dhe...
Komentuar 3 herë
Patrick Barron
July 4, 2015 12:48 AM
Greqia nuk mundet t’i paguajë borxhet e saj...kurrë. Nuk munden as disa prej vendeve anëtare të BE-së. Kjo është arsyeja pse elita e Europës nuk ka dëshirë që ta vendosë Greqinë në kushtet e deklarimit të mospagimit. Nëse Greqia lejohet që të abrogojë borxhet e veta, pse atëherë çdokush prej vendeve anëtare të BE-së që kanë borxhe duhet të paguajnë? Pasojat financiare të një mospagimi masiv të borxheve nga shumica prej anëtarëve të BE-së, është e vështirë të parashikohet, por ai nto nuk kanë...
Komentuar 4 herë
Artan Fuga
July 3, 2015 11:53 AM
200 pedagoge te universiteteve publike, mbështetur nga mijëra qytetare, bëhen gati të paraqesin brenda disa orësh, në Kuvendin e Shqipërise, në emër të një opinioni shumë të gjerë pedagogësh dhe studentor, Memorandumin kundër Projektligjit mbi Arsimin e Lartë. Projektligji është produkt i : - oligarkut privat që ka shkatërruar arsimin e lartë duke e shndërruar në fabrikë prodhimi letrash pa vlerë që quhen diploma, - bashkuar me një pjesë të errët të burokracisë universitare, - nxitur nga një...
Komentuar 10 herë
Bledar Kurti
July 3, 2015 10:22 AM
Ashtu siç ishte parashikuar opozita doli qartazi humbëse e zgjedhjeve të 21 qershorit. Gjatë të gjithë fushatës u vu re një mungesë konsistence dhe amatorizmi elektoral, pasi opozita nuk ofroi as edhe një alternativë konkrete për administrimin e bashkive të vendit. Të gjitha analizat e bëra përpara ditës së votimit u morën më shumë se si do të reagojë lidershipi i PD pas humbjes të sigurt që e priste, dhe ajo çfarë po ndodh tani nuk përbën asnjë surprizë, pasi opozita e shkërmoqur hyri në...
Komentuar 1 herë
Eduard Zaloshnja
July 2, 2015 10:34 PM
Të martën, Greqia u bë vendi i parë europian që nuk ka paguar një këst kredie të FMN-së në afatin e caktuar. Për dy arsye – sepse s’kishte para për ta paguar dhe sepse s’ishte dakord me kushtet e FMN-së për një kredi të re të butë. Më në veri të Greqisë, Shqipëria është një shtet që dy herë në çerek shekullin e fundit nuk ka qenë dakord me kushtet e FMN-së në lidhje me kreditë e buta të ofruara nga ky institucion – një herë në vitin 1996 dhe herën tjetër në vitin 2009....
Komentuar 0 herë
Mustafa Nano
July 2, 2015 11:16 AM
Ka një vibrim në radhët e së majtës shkodrane pas zgjedhjeve lokale dhe kjo lidhet më së shumti, me sa duket, me një si sëkëlldi prej votës që e mbajti Shkodrën të ndarë nga një trend kombëtar. Kjo është një vuajtje e panevojshme, në fakt. Në këtë botë nuk është vetëm Shkodra që manifeston në vijimësi besnikërinë ndaj një partie politike. Paradigma, në daçi stigma, e bastionit të një partie është e njohur kudo. Dhe e shpjegueshme. Një nga shpjegimet bëhet edhe nga Gilman Bakalli në shkrimin e...
Komentuar 1 herë
Gilman Bakalli
July 1, 2015 10:42 AM
Pak teori… Aktualisht, ideja se zgjedhja (edhe zgjedhjet) është akt intuitiv, gëzon popullaritet më të madh se kurrë më parë. “Inteligjenca emocionale” mbetet një fjalë kyçe e psikologjisë sociale dhe e komunikimit modern. Në dhjetëra eksperimente (edhe online), psikologu amerikan Marc Hauser i Universitetit të Harvardit, përpiqet të tregojë se si, në situata dilemash, ne mbështetemi tek emocionet. Neurologë të shumtë përpiqen të shpjegojnë se impulsi i errët i vullnetit të emocioneve u...
Komentuar 21 herë
Eduard Zaloshnja
July 1, 2015 12:11 AM
Sipas rezultateve paraprake të KQZ-së, kandidatët për kryebashkiakë të koalicionit Aleanca për Punësim Progres e Dinjitet (i udhëhequr nga Basha) morën rreth 670 mijë vota në 21 qershor. Dy vjet më parë, koalicioni i regjistruar në KQZ me emrin Aleanca për Punësim Mirqënie dhe Integrim (i udhëhequr nga Berisha) mori rreth 680 mijë vota. Pra kandidatët për kryebashkiakë të përzgjedhur nga Basha, së bashku, morën rreth 10 mijë vota më pak se sa mori Berisha në 2013-ën. Në disa qarqe diferenca...
Komentuar 2 herë
Mustafa Nano
June 30, 2015 10:50 AM
Janë bërë një numër ankimimesh pranë Komisionit Qendror të Zgjedhjeve. Afërmendsh, këto ankimime janë legjitime, por legjitimiteti nuk e zhbën dot natyrën xanxare të shumicës së këtyre gjesteve, të bëra nën motivime nga më të ndryshmet, rëndom të liga. Nuk është se mund të shoqërohen me pasoja që mund të njollosin/komprometojnë/prishin zgjedhjet. E shumta, mund të ngathtësojnë e ngadalësojnë procedurat që ndiqen deri në momentin që bëhet shpallja zyrtare e rezultatit e u jepet mandati të...
Komentuar 1 herë
Agron Tufa
June 29, 2015 11:37 AM
Zgjedhjet elektorale vendore – qershor 2015 – i dhanë Shqipërisë nga Jugu në Veri, pothuaj si dy vite më parë, një ngjyresë politike menstruale. Cikli demokratik është thyer dhunshëm prej një trandjeje e shkundullime të panatyrshme, prej së cilës ngjyra e mavisë e ka përfshirë fundekrejt mëmëdheun, mu si një gjymtyrë të gangrenizuar. Mbetet vetëm dilema: do të ketë përmirësim vallë gjymtyra (do t’i mbijetojë gangrenës) apo do të duhet të “amputohet”? Shqipëria është mavijosur prej një dhune të...
Komentuar 9 herë
Fitim Zekthi
June 29, 2015 12:09 AM
Ditën e zgjedhjeve vendore në 21 qershor “Rilindjes” iu mbërthyen gozhdët e fundit në arkivol. Deputetit Ben Blushi, që e kishte quajtur të vdekur disa kohë më pare, iu bashkuan të paktën 170 mijë votues shqiptarë të cilët nuk votuan për kandidatët e koalicionit qeveritar. Kryeministri Rama zhvilloi një fushatë mjaft të fortë duke kërkuar votat për kandidatët e tij “për të bërë të mundur Rilindjen, për të sjellë transformimin e madh etj.” Është e kotë të themi se kryeministri vizitoi më shumë...
Komentuar 6 herë
Ilir Yzeiri
June 28, 2015 12:33 PM
Në të gjitha zgjedhjet që janë kryer në këta vjet në Shqipëri, vështirë të gjesh një çast që, pas përfundimit të tyre, të ndiesh emocion; pra, nga pozitat e qytetarit të paanshëm, të ndihesh i motivuar dhe me një lehtësim të kuptueshëm në shpirt. Zgjedhjet e para pluraliste e mbytën entuziazmin se ato i fitoi vazhdimi i Partisë së Punës, zgjedhjet që pasuan, vërtet u fituan në shumicë nga PD-ja, por entuziazmi zgjati pak se menjëherë në vend nisi të instalohet autoritarizmi dhe demokracia u...
Komentuar 2 herë
Gazmend Kapllani
June 27, 2015 03:02 PM
Këto 10 vitet e fundit, jam përpjekur dhe kam pasur si qëllim të bëhem një rrëfyes i mirë. Megjithatë, po e filloj këtë kumtesë me një poezi në gjuhën greke. Në këtë mënyrë ju mund të shihni vetë se si tingëllojnë në buzët e mia shqiptare fjalët greke: «Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά// να μου δοθεί τούτη η χάρη… Κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια// γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά». E di që çka thashë nuk ka kuptim për ju, prandaj po e...
Komentuar 15 herë
Leonard Veizi
June 26, 2015 01:58 PM
Qetësia e rremë 1-vjeçare e Lazaratit u prish dhe si pasojë e saj një oficer i forcave speciale mbeti i vrarë ndërsa u plagosën dy të tjerë. E pra, prej thuajse një viti, Lazarati, ky fshat shumë i përfolur për vite të tëra se kishte dalë nga kontrolli i shtetit, në fakt patrullohej orë e çast nga forcat e policisë. E me gjithë krehjet e mundshme të bërë kohë pas kohe, në fshat vazhdonte të kishte armë zjarri të tipit “kallashnikov”, mitraloza, madje dhe snajperë. A është rezultat...
Komentuar 0 herë
Eduard Zaloshnja
June 25, 2015 11:36 PM
Pas daljes së rezultatit të zgjedhjeve në Tiranë, Gjergj Bojaxhiu deklaroi se mijra votat që i kishin dhënë qytetarët e Tiranës e kishin inkurajuar për t’u futur në garën politike të 2017-ës. Aktualisht ai është i mbështetur nga një grupim vullnetarësh, i quajtur “Ne Tirana”, i cili nuk është i regjistruar juridikisht si lëvizje apo parti politike. Gjë që do të thotë se së afërmi mund të presim që grupimi “Ne Tirana” të regjistrohet zyrtarisht si forcë politike me...
Komentuar 1 herë
Mustafa Nano
June 25, 2015 12:49 PM
Duket haptazi që ka lindur një problem mes PS-së e LSI-së. Më saktë, një qejfmbetje. Kjo gjë u hamendësua qysh në momentin e parë pas zgjedhjeve nga një numër rezultatesh, por u konfirmua më pas nga një goditje me spond e Ilir Metës dhe nga deklaratë e qartë e Luan Ramës. Metës “i shkoi mendja” të bënte një deklaratë përshëndetëse e përgëzuese në adresë të Halim Kosovës, që ish kandidati i kampit kundërshtar në Tiranë e që i humbi zgjedhjet, dhe “i doli nga mendja” se do duhej të përshëndeste...
Komentuar 11 herë
Eduard Zaloshnja
June 24, 2015 11:01 PM
Në bashkitë e vogla, votat e 21 qershorit për kryebashkiakë patën përthyerje të ndryshme lokale, fisnore e personale. Për këtë arsye, në shumë bashki, nuk pati  një korelacion të fortë mes votave për kryebashkiakë të 21 qershorit 2015 dhe votave që morën koalicionet mbështetës respektivë në zgjedhjet parlamentare të 2013-ës. Por në dy bashkitë më të mëdha, Tiranë e Durrës, ku u regjistruan përkatësisht 300 mijë e 100 mijë vota të vlefshme, vlen të bëhet një analizë e korelacionit mes...
Komentuar 1 herë
Eduard Zaloshnja
June 24, 2015 12:45 AM
1 – “Referendumi popullor dhe konstantja historike”;  2 – “LSI, parti e dytë”;  3 – “Babaxhani Halim Kosova”;  4 – “Kandidati i pavarur Bojaxhi, 1%”; 5 – “Pjesëmarrje e ulët"    1 – “Referendumi popullor dhe konstantja historike” Në emisionin “Opinion” të Fevziut, 6 muaj para zgjedhjeve, paraqita një sondazh që e kisha zhvilluar në nivel kombëtar....
Komentuar 3 herë
Ilir Mborja
June 23, 2015 11:19 PM
Asnjë intrigë nga socialistët nuk ka ndodhur ndaj LSI-së në lidhje me bashkitë e humbura nga kandidatët e saj në Pogradec. Edhe aty kanë ndodhur dhe kanë ndikuar në rezultat pothuajse të njëjtat shkaqe, ashtu si në Lezhë, Kukës, Selenicë apo Mallakastër... Duke folur për temën dhe problemet elektorale të 21 qershorit në emisionin “Shqip” të Rudina Xhungës, avokati i njohur Spartak Ngjela, qysh më 18 maj 2015, pati parashikuar shumë saktë dhe e tha shumë qartë se çdo të ndodhte me votuesit...
Komentuar 32 herë
Atena Bishka
June 23, 2015 01:16 PM
Biologjia apo Verbëria për të Dalluar Elefantin mes Nesh "Edhe megjithatë – gratë për së mbari – më trëmbnin sespe tek e mbramja ato donin shpirtin tim, mirëpo ç’kish mbetur prej tij, unë doja ta mbaja për vete". - Charles Bukowski Qasja e Klara Wieck Schumann ndaj karrierës dhe pasiguritë e saj në shekullin e 19-të s’janë aq të ndryshme nga qasjet femërore të shekullit 21-të. Studime të ndërmarra nga autorë të rëndësishëm në dekadat e fundit që e shohin problemin nga...
Komentuar 1 herë
Andi Bejtja
June 23, 2015 12:47 PM
Ilir Meta priti më kot, me qetësi dhe dashuri, të shikonte atë që në fakt e dinte më mirë se kushdo tjetër: që Edi Rama nuk është njeri i marrëveshjeve politike, përkundrazi. Këtë e pa në Pogradec, e pa në Mallakastër, e pa në Selenicë etj. Është e qartë që socialistët, në shumë nga këto rrethe ku kandidatët e saj humbën, nuk e kanë votuar LSI-në, në mënyrë të natyrshme a me urdhër, kjo mbetet për t’u parë. Po LSI-ja është aq e bindur se është kjo e dyta, saqë edhe tani që po hidhen këto radhë...
Komentuar 7 herë
June 23, 2015 12:26 PM
Janë bërë mjaft vite që në Shqipëri flitet për “Gardën e Vjetër”. Në shumë vende, Garda e Vjetër nënkupton prapambetjen e ideve për qeverisje. Në Shqipëri, Garda e Vjetër nënkupton kryesisht kriminalizimin e politikës, dhe konkretisht lidhjet e politikës me krimin e organizuar, lidhjen e politikës së sotme me krimet e të shkuarës, mbizotërimin e korrupsionit, dhe retorikën kriminale. Në fillim të viteve 2000 sidomos nisi të artikulohej ideja se duhej një klasë e re politikanësh për një lloj të...
Komentuar 1 herë
Eduard Zaloshnja
June 23, 2015 08:50 AM
  Pasi u miratua në Kuvendin e Shqipërisë ndarja e re territoriale, Berisha deklaroi në një emision televiziv se do t’i sugjeronte drejtuesve të PD-së që t’i bojkotonin zgjedhjet lokale, pasi ndarja që kishte bërë dyshja Rama-Meta ishte thjesht për qëllime elektorale. Sipas tij, ajo i siguronte mazhorancës fitoren e sigurtë në 52 bashki (nga 61 të krijuara), bazuar në rezultatet e zgjedhjeve të parvjetshme. Këtë tezë të Berishës e përdorte për 6 muaj rresht pothuaj çdo politikan i opozitës...
Komentuar 0 herë
Leonard Veizi
June 21, 2015 03:28 PM
Nuk dua të mendoj për zgjedhjet. As për fletën dhe as për kutinë e votimit. Madje as për kandidatin jo e jo. Shkurt... nuk më plas fare për zgjedhjet. Fiton “filani” apo “fisteku” nuk është në interesin tim. Të fitojë ai që do të marrë votën e duhur dhe kaq. Dhe sa për dijeni, ajo çka po them hyn te të drejtat e njeriut, të mos mendojë kush për të kundërtën. E gjitha kjo ka të bëjë as më pak dhe as më shumë, por me një garë militantësh frenetike. Voto... voto... voto....
Komentuar 3 herë
Atena Bishka
June 20, 2015 05:10 PM
Klara Wieck Schumann, Gruaja në Karrierë e Shekullit të 19-të "Të jesh grua është tmerrësisht punë e zorshme, meqë kjo kryesisht do të thotë të merresh me burra". Joseph Conrad Duke dashur të rikthehem pak më vonë te përsiatjet e nyjëtuara prej lartësisë së shekullit të 21-të, dua tani të zbres dy shekuj më poshtë për të sjellë në vemendje rastin e një gruaje me karrierë të spikatur artistike. E kam fjalën për Klara Wieck Schumann. Kjo pianiste e shquar e erës romantike të shekullit të 19-të,...
Komentuar 1 herë
Armand Shkullaku
June 20, 2015 09:27 AM
Mazhoranca nuk e fshehu as në mbylljen e fushatës elektorale shqetësimin e saj themelor për frikën e një mospjesëmarrje në zgjedhjet e së dielës të një pjese të votuesve që i dhanë asaj fitoren dy vjet më parë. Nëse jo nga një votë proteste, rreziku mund të vijë nga indiferentizmi i votuesve të dikurshëm të së majtës, që sot, pas dy vitesh qeverisje, nuk shohin ndonjë përmirësim të jetës së tyre, përkundrazi. Dy vjet sigurisht që janë pak që një pakënaqësi të shndërrohet në votë zhgënjimi apo...
Komentuar 1 herë